nieuws

'Ne koo in de kont kieken', Linda leert plat proaten tijdens de maand van het dialect

Linda Geerdink bezoekt de Achterhoek.
Linda Geerdink bezoekt de Achterhoek. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Linda Geerdink duikt in haar programma Linda breekt UIT! de provincie in om te laten zien wat er nog wel te doen is in coronatijd. Het is de maand van het dialect en dus volgt Linda een workshop Achterhoeks van Hans Keuper, de zanger van Boh Foi Toch. Bij een boer in Halle moet ze haar les in de praktijk brengen. Hem verstaan lukt aardig, maar zelf plat praten is niet makkelijk.
De Achterhoek voelt voor mij als thuiskomen. Ik ben namelijk geboren in Winterswijk dus enigszins zelfverzekerd rij ik van Arnhem naar Doetinchem. Vanwege corona is mijn dialectles niet bij het het erfgoedcentrum Achterhoek & Liemers, maar bij Hans thuis. 'Komt d'r in', krijg ik te horen als Hans de deur opent. Ik krijg koffie met gebak van zijn vrouw Rita. 'Goed volk', zoals ze in de Achterhoek zouden zeggen.
De tekst gaat verder onder de video

Keuvelen over klinkers

We keuvelen wat aan de keukentafel en dan neemt meester Hans het over. Hans is uitgeroepen tot ambassadeur van het Achterhoekse dialect. Hij geeft namens het erfgoedcentrum de dialectles 'Wiesneus', op scholen. Zo'n 70 scholen doen mee aan het project. Vandaag ga ik terug in de school banken. Ik krijg uitleg over de klinkers, medeklinkers en hoor dat Achterhoekers meesters zijn in het samenvoegen. 'Wat heb je' wordt dus 'wat he'j' en 'wat wil je wordt 'wat wo'j'.
Hans Keuper.
Hans Keuper. © Omroep Gelderland
Dialectles aan de keukentafel.
Dialectles aan de keukentafel. © Omroep Gelderland

Boodschappen

Pienekuttel, bandrekkel, eerpels, kabbes, moes... Het ene na het andere Achterhoekse woord vliegt me om de oren en als een papegaai zeg ik alles na. Met deze basiskennis stuurt Hans me naar een boer in Halle. Hij heeft een boerderijwinkel waar ik boodschappen moet doen. Maar als ik voor de deur sta, krijg ik een black out. Ik bestel piepels in plaats van siepels(uien) en zelfs de opening loopt stroef. Ik spreek Nederlands, Duits en Achterhoeks door elkaar. Als we met de dieren aan de slag gaan, komen er weer wat woorden bovendrijven. Totdat ik de poggen moet voeren. 'Wat bunt de poggen ook alweer?' vraag ik Gerjo voordat ik de verkeerde dieren voer.
Gerjo Koskamp van boerderij Ruimzicht
Gerjo Koskamp van boerderij Ruimzicht © Omroep Gelderland

Vervolgcursus

Als geboren Achterhoekse dacht ik dit appeltje wel even te schillen. Maar dat viel vies tegen. Ik schrijf me vast in voor een vervolgcursus Achterhoeks bij het erfgoedcentrum. En zodra het weer mag, sta ik vooraan bij een concert van Boh Foi Toch want 'Foi toch, wat is mien Achterhoeks slecht'.