Nieuws

Biggetjes in pyjama, ze vallen nauwelijks op

VELP - Tussen het hoge, bruine gras vallen de jonge zwijntjes dankzij hun pyjama-outfit nauwelijks op. De biggetjes die de afgelopen weken op de Veluwe zijn geboren vormen nu samen met hun moeders een soort crèches. Met z'n allen ontdekken de wilde varkentjes stukje bij beetje de wijde wereld. Daarbij blijven ze zo dicht mogelijk bij hun moeder.
De eerste week leven de biggetjes in een door hun moeder gemaakte kraamkamer, ook wel de ketel genoemd. Het is niet veel meer dan een ondiepe kuil met wat plantaardig materiaal erin, vertelt José Lamain.
De boswachter van Natuurmonumenten bezoekt samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink, Nationaal Park Veluwezoom. Al snel zien ze de eerste wilde zwijnen...
In gebieden waar wilde zwijnen leven, zijn volop sporen van de dieren te vinden. Hele stukken bos zijn vaak omgewroet en modderplassen zitten vol pootafdrukken. Op bomen aan de rand van zo'n poel, ook wel een zoelplek genoemd, vind je vaak een laagje opgedroogde modder.
De wilde zwijnen schuren na het nemen van een modderbad met hun lijf langs de bomen om van parasieten en andere vervelende beestjes af te komen. Als je zo'n schuurplek van dichtbij bekijkt, zie je vaak nog wat dikke haren van de zwijnen zitten. "Vroeger werden de haren gebruikt om kwasten van te maken", weet Lamain.

In de schemering

Verderop in het bos scharrelen twee zwijnen in de avondschemering. Als de boswachter de dieren door de verrekijker beter bekijkt, valt ook de aanwezigheid van twee jonge varkentjes op.
Het is de eerste keer dit jaar dat Lamain biggetjes in pyjama ziet. En ze vermoedt dat er nog meer zijn...

Allemaal een eigen tepel

De biggetjes worden kaal geboren. Na een week hebben ze de typische pyjama-vacht. Na ongeveer zes maanden krijgen de biggen dezelfde donkere kleur als oudere soortgenoten. De jonge dieren worden ongeveer twee maanden gezoogd en bijzonder daarbij is dat ieder zwijntje zijn eigen tepel heeft.
Het duurt ongeveer twee jaar voordat de vrouwelijke biggetjes zelf geslachtsrijp zijn. De dieren wegen dan zo'n 30 tot 40 kilo. Bij de mannetjes, ook wel keilers genoemd, duurt het vaak nog een paar jaar langer voordat ze zich voortplanten. Tijdens de voortplantingsperiode in het najaar wordt er flink gevochten tussen de mannetjes. Met hun grote hoektanden proberen de keilers elkaar te verwonden. Vaak vallen hierbij ook doden.
Alleen andere vrouwtjes met jongen mogen in de buurt van een jonge zwijnenfamilie komen. Ook mannetjes zijn niet welkom. Volgens de Zoogdiervereniging is dat omdat sommige keilers kannibalistische trekjes zouden hebben.
Vaak wordt gezegd dat een zeug met jongen ook gevaarlijk is voor mensen. Volgens Lamain hoeven we ons daar niet meteen zorgen over te maken...

Neem je verrekijker mee

Als je zelf jonge biggetjes wil zien, is het een goed idee om een verrekijker mee te nemen. Dan kun je de dieren op afstand goed bekijken. Daarmee voorkom je dat je de wilde zwijnen verstoort. In de ochtend- en avondschemering heb je de grootste kans wilde zwijnen te zien. Houd er rekening mee dat natuurgebieden tussen zonsondergang en zonsopkomst niet toegankelijk zijn.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.