Tiel kiest voorlopig voor sobere nieuwe Waalkade

TIEL - Decennialang domineerden asfalt en beton de Tielse Waalkade. De kade diende vooral als parkeerterrein en voor evenementen zoals Appelpop. Om Tielenaren het hele jaar door te laten genieten van de Waal en omgeving, wordt de kade opnieuw ingericht. Maar héél veel kan er niet.

Het is een langgekoesterde droom in Tiel om de Waalkade meer te betrekken bij de stad en geschikt maken om er aangenaam te vertoeven. Na het opknappen van de kademuur en het opnieuw inrichten van dit deel van de Waalkade, wordt nu de rest van de kade aangepakt.

Bekijk hier de video. De tekst gaat daaronder verder.

Sober

Het wordt wel een sobere variant. Veel meer dan het vlak maken van het terrein, het inzaaien met gras, het maken van nieuwe camperplaatsen en een opknapbeurt van de Veerweg zit er niet in.

Er ligt weliswaar een fraai ontwerp klaar met meer uitstraling, maar daarvoor ontbreekt het geld. De verwachting is dat zaken als ruimte voor sport en spel, het doortrekken van de boulevard en een pleintje met bankjes en verlichting pas mogelijk zijn als de financiële situatie verbetert.

Miljoenen tekort

Op dit moment is er 1,5 miljoen euro beschikbaar. Het volledige ontwerp uitvoeren zou 3,6 miljoen euro kosten. In plaats daarvan kiest Tiel voor de basisinrichting van de Waalkade.

Daarbij worden uit het huidige budget verbeteringen aan de naastgelegen Echteldse en Ophemertse dijk betaald. De gemeente haakt aan bij de dijkversterking die hier staat te gebeuren, om er veilige fiets- en wandelpaden te maken.

Oud anker voor nieuwe inrichting

De werkzaamheden aan de kade zijn al begonnen. Daarbij kwam deze week een oud anker tevoorschijn. Aanvankelijk werd gedacht dat dit het anker was van de gierpont. Die ging hier vroeger met een anker midden in de rivier op de stroming heen en weer naar Wamel.

Nu denkt de archeologische werkgroep BATO dat het anker afkomstig is van een pontonbrug die er voor de oorlog lag. De werkgroep wil het anker in ieder geval graag behouden en in de nieuwe inrichting van de kade opnemen.

Zie ook: Tiel pronkt met nieuwe Waalkade maar er moet nog een hoop gebeuren

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
TIEL GEMEENTE TIEL
Deel dit artikel: