Wereldberoemd trapveldje in Nijmegen moet stiller: 'Kinderen de grote verliezer'

Bij het pannaveldje van basisschool De Buut in Nijmegen, dat in de zomer van 2019 zelfs de internationale media haalde, moeten aanvullende maatregelen worden genomen om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Dat heeft de gemeente besloten na aanvullend akoestisch onderzoek. Daaruit bleek dat ’s avonds de toegestane normen werden overschreden.

In juni 2018 vroegen omwonenden al aan de gemeente om op te treden tegen de geluidsoverlast van het trapveldje en het speelplein van de basisschool. Maar de gemeente wees dat verzoek af.

School en omwonenden naar de rechter

Een jaar later werd het 'lawaaierige' speelveldje zelfs wereldnieuws toen de gemeente besloot alsnog te handhaven. Ze gelastte de basisschool het pannaveldje te verwijderen, waarna zowel omwonenden als de basisschool naar de rechter stapten.

Zie ook: Nijmeegs speelveld is wereldnieuws: 'Ineens was ik bij de BBC op de radio'

In een kort geding besliste de rechter dat de basisschool wijzigingen moest aanbrengen aan het pannaveldje om de geluidsoverlast te beperken. Bovendien moest er aanvullend akoestisch onderzoek worden gedaan. Vanwege corona heeft dat onderzoek pas afgelopen najaar plaatsgevonden.

In de avond en nacht te veel geluid

Uit het onderzoek blijkt dat er in de avond en nacht (van 19.00 uur tot 07.00 uur) niet kan worden voldaan aan de toegestane geluidsnormen. De ondervonden hinder komt volgens de gemeente door een opeenstapeling van geluid; balspellen maar ook het stemgeluid van kinderen.

Overdag blijft het wel onder de dan toegestane normen met uitzondering van het hard schieten van de bal op de houten palen rond het pannaveldje.

Geen balspelen in het weekend

Daarom moet de school die palen nu van de gemeente omhullen met geluiddempende begroeiing. Daarnaast worden de openingstijden van het plein aangepast; kinderen kunnen op maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 19.00 uur blijven spelen op het schoolplein, en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 19.00 uur. Maar in het weekend mogen op het schoolplein geen balspellen worden gespeeld.

Niemand blij

De klagende omwonenden willen Omroep Gelderland niet te woord staan, maar volgens wethouder Noël Vergunst zijn zij niet tevreden met de oplossing. Zij vragen zich af of er wel gehandhaafd zal worden als er in het weekend toch met de bal gespeeld wordt. Collega-wethouder Bert Velthuis zegt dat hij daarover met de toezichthouders in gesprek gaat.

Ook de school en de ouders van de kinderen zijn niet blij met de nieuwe maatregelen. De woordvoerder van de ouders Nicol Hesselink vindt dat de kinderen de grote verliezer zijn in dit verhaal. “Hoe sneu is het voor een kind als er een prachtig voetbalveldje ligt dat met veel geld is aangelegd, maar je mag daar niet voetballen?”

Maatregelen kosten een ton

De ouders en de school vinden dat niet redelijk omdat de school en het speelpleintje er eerder waren dan de appartementen en de bewoners. Zij verwijten de gemeente dan ook dat die de appartementen veel te dicht op het pleintje heeft laten zetten.

Eelco de Jong, de advocaat van Conexus waaronder de basisschool valt, vindt het zuur dat zij nu met kosten worden geconfronteerd. “De eerder genomen maatregelen en de extra maatregelen die er nu bovenop komen, gaan Conexus een ton kosten. Onderwijsgeld dat niet gebruikt kan worden voor onderwijs.”

De gemeente wil niet bijspringen voor die extra kosten. De Jong: “Het mantra van de gemeente is; wij hebben een geluidsrapport laten maken waaruit blijkt dat er extra maatregelen nodig zijn. Dat is jullie probleem, regel het maar.”

Op 7 juni buigt de rechter zich over de kwestie.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: