Nieuws

Gelderse proef heeft mogelijk oplossing tegen eikenprocessierups opgeleverd

Bloemrijke bermen zijn goed voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.
Bloemrijke bermen zijn goed voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Al een aantal jaren is de eikenprocessierups een bron van jeuk, irritatie en frustratie. De overlastgevende larve komt in de bomen van veel bermen voor en de bestrijding blijkt lastig. Uit een proef in Gelderland lijkt nu een oplossing te zijn gekomen: meer bloemen in de bermen.
De Vlinderstichting startte in 2016 met de proef in Gelderland. Bermen langs provinciale N-wegen bij Barneveld, Wekerom, Didam, Heteren en Zutphen werden aangewezen als proeflocaties. De proef moest uitwijzen of de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups voldoende in staat zouden zijn om de rups te bestrijden.
Kijk hier naar de start van de proef in 2016. De tekst gaat daaronder verder.
Om die te mobiliseren, moesten goede omstandigheden worden gecreëerd. "Meer bloemrijke bermen, daar komen ook meer insecten op af, waaronder hopelijk ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups", legde Jurrïen van Deijk van de Vlinderstichting destijds uit.

Pas op met maaien

Ook de wijze waarop de bermen onderhouden worden, werd onderzocht. Op de proeflocaties werd maar één keer per jaar gemaaid. Uiteindelijk werden hier meer insecten gevonden dan in bermen die in de zomer helemaal kaal werden gemaaid. Dit bleek cruciaal binnen de proef.
De voorspelling was namelijk een voltreffer. Uit het onderzoek blijkt dat een groter bloemaanbod gedurende het hele seizoen ervoor zorgt dat er meer potentiële natuurlijke vijanden van de rups in de bermen komen. En dat de overlast van de rups, eindelijk, minder wordt.

Zie ook: