Nieuws

Scherpenzelers willen zelfstandig blijven

Actievoerende inwoners van Scherpenzeel.
Actievoerende inwoners van Scherpenzeel. © Omroep Gelderland
SCHERPENZEEL - Inwoners van de gemeente Scherpenzeel willen zelfstandig blijven. Dat blijkt uit een inwonerspeiling. Maar liefst 79 procent van de inwoners die hun stem uitbrachten, is tegen de voorgenomen fusie met Barneveld, 18 procent stemde voor en 3 procent had geen mening. De uitslag is niet doorslaggevend. De gemeente Barneveld heeft vandaag aan de provincie laten weten dat zij positief tegenover de fusieplannen staat.
Niet doorslaggevend, maar de uitslag is wel belangrijk. Voor de Scherpenzelers, maar ook voor de provincie en politici in Den Haag. Want draagvlak onder inwoners is belangrijker dan ooit bij een gemeentelijke herindeling door een nieuwe wet.
Gedeputeerde Staten wil Scherpenzeel herindelen, Provinciale Staten beslist voor de zomer. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en intensief samen gaan werken met Barneveld. De provincie wil Scherpenzeel herindelen met Barneveld en stelt voor dat de gemeente een nieuw kernenbeleid gaat opstellen, waarin dorpen meer zeggenschap krijgen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Scherpenzelers willen zelfstandig blijven

Veel inwoners laten stem horen

De opkomst voor de inwonerspeiling was 77 procent. Voor de Tweede Kamerverkiezingen kwam 87,5 van de Scherpenzelers opdagen. Bij een eerdere peiling onder Scherpenzelers van 16 jaar en ouder stemde 87 procent voor zelfstandigheid. De provincie vond dat geen goede peiling. Eind deze maand zal de provincie een draagvlakonderzoek onder Scherpenzelers en Barnevelders uitvoeren.
Voor de zomer wordt er dus een knoop doorgehakt. Deze peiling zal vast en zeker worden meegewogen. Daarna moet Den Haag nog over de fusie beslissen.

Barneveld is positief

Gemeenten, ondernemers en inwoners kunnen zienswijzen indienen die Provinciale Staten meeneemt in haar afweging. Barneveld heeft die van haar af en schrijft dat ze positief staat tegenover de plannen van de provincie. Ze stelt voor dat de procedure zo kort mogelijk duurt. Dat de gemeente Barneveld niet wordt opgeheven en dat de provincie alle kosten betaald. Ook van een eventuele lastenverzwaring voor de burgers. De gemeente gaat alvast beginnen met het ontwikkelen van het 'Dorpenbeleid 2.0'. Oftewel een document waarin staat hoe de gemeente de dorpen meer zeggenschap gaat geven.
De provincie Gelderland heeft 'met belangstelling' kennis genomen van de uitslag, maar stelt geen mening te hebben over de uitkomst. Wel is er begrip voor de emoties die de voorgenomen herindeling oproept. "Ik begrijp dat het onderwerp veel emoties losmaakt. Mensen hebben het gevoel dat we ze iets afpakken. Maar het tegendeel is waar: we willen juist dat ze over tien jaar ook nog in een gemeente wonen die er voor hen is. Met dit plan gaan we daarvoor zorgen. Scherpenzeel gaat het niet volhouden, niet zelfstandig. Ik vind het jammer dat het gemeentebestuur dat niet erkent, maar ik kan me er ook wel wat bij voorstellen", zegt gedeputeerde Jan Markink.

Woedend

In een brief beschuldigde het Scherpenzeelse college de gedeputeerde en de commissaris van de Koning van liegen en het verdraaien van informatie tijdens de webinars over het herindelingsontwerp. Markink is daar boos over. "Dit proces mag veel losmaken, maar ik vind het ronduit schandalig dat het bestuur van Scherpenzeel, in de strijd voor haar zelfstandigheid, ons beschuldigt van liegen en verdraaien. Schandalig en bezijden de waarheid", zegt hij.
"In mijn hele loopbaan als bestuurder heb ik dat nog niet meegemaakt en ik werp dat ook ver van mij. We zullen binnenkort dan ook een stevig gesprek hierover aangaan met het bestuur."