nieuws

Eerste stukje nieuwe Gelderse natuur klaar, er komt nog veel meer bij

Aanleg van het nieuwe stuk bos in Epe.
Aanleg van het nieuwe stuk bos in Epe. © Provincie Gelderland
EPE - Goed nieuws voor Veluwse natuurliefhebbers: bij Epe is de aanleg van een nieuw natuurgebied afgerond. Het gaat om 6 hectare grond. Ruim de helft daarvan staat vol jonge boompjes. De aanleg markeert de eerste stap op weg naar veel meer nieuwe natuurgebieden in onze provincie
Het gebied ligt ten zuiden van Epe, bij de Klaarbeek en de Verloren beek. Langs de westkant van het terrein loopt het doorgaande fietspad van Apeldoorn naar Epe. Het idee van de provincie was om daar niet alleen nieuw bos aan te leggen, maar ook het kleinschalige landschap te behouden. Dat is naar eigen zeggen 'goed gelukt'.

Picknicktafel en infobord

Je vindt er nu loofbos en kruiden- en faunarijk grasland. Ook zijn de beken hersteld en is een poel aangelegd. Binnenkort moeten een picknicktafel en een informatiebord recreanten de weg wijzen en het hen aangenaam maken. De aanleg van het natuurgebied ging in samenwerking met Waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Epe.
In totaal gaat de provincie Gelderland 1700 hectare nieuw bos aanleggen. Dat moet in de komende 10 jaar gebeuren. Sinds 2019 werkt Gelderland aan een bomen- en bosbeleid, om te voldoen aan de klimaatplannen. Naast de 1700 hectare bos die de provincie wil aanleggen, komen er 1 miljoen bomen bij in landelijk gebied en in dorp en stad.
Landelijk is 10.000 hectare nieuw bos nodig, om te voldoen aan de plannen.