Nieuws

Demonstreren met z'n twaalven in Etten voor een beter klimaat

Lies demonstreert morgen met elf anderen voor een beter klimaat
Lies demonstreert morgen met elf anderen voor een beter klimaat © Omroep Gelderland
ETTEN - Op tientallen plekken in Nederland wordt deze zondag geprotesteerd voor een beter klimaat. In Gelderland zijn er acties in Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Culemborg, Wageningen en Etten. In die laatste plaats gaan twaalf mensen de straat op voor een groenere toekomst.
Vanwege de coronamaatregelen zijn er dit keer bijeenkomsten op allerlei plekken en is er dus geen grote, centrale manifestatie. Lies Visscher organiseert in Etten de demonstratie. Zaterdag trof zij daarvoor de laatste voorbereidingen. "We wonen hier in de Achterhoek en ik merk dat het hier nu pas meer begint te spelen."
Visscher was zich er al veel eerder van bewust. Twintig jaar geleden richtte zij samen met enkele anderen de stichting Leven met de Aarde op. Deze zondag organiseert ze vanuit die club een eigen klimaatbijeenkomst, midden op het Dorpsplein.
Bekijk de video over de voorbereidingen van Lies. De tekst gaat eronder verder.
Lies demonstreert morgen met elf anderen voor een beter klimaat

Geen grote zonneweiden

Want ook in Etten spelen zaken rondom het milieu. Visscher legt uit: "We zijn zeker voor zonnepanelen maar dan wel op daken. Niet van die grote zonneweiden. De landbouwgrond is namelijk nodig voor de boeren."
"Of neem nou de woningbouw. We willen niet dat er zomaar een mooi veld wordt opgeofferd voor nieuwe huizen hier aan de rand van Etten", gaat ze verder.

Twaalf demonstranten

De demonstratie zondag wordt geen grote bijeenkomst. Visscher: "Er hebben zich nu twaalf mensen aangemeld. Dat komt ook wel door corona." Het programma is er niet minder om. Er is muziek, er is gesproken woord en de mensen is gevraagd kleurige kleding aan te trekken.
Lies heeft zelf voor de gelegenheid twaalf gedichtjes geschreven: "Want twaalf is een belangrijk cyclusgetal en toevallig hebben zich nu ook twaalf mensen aangemeld."

Klimaatcrisis Coalitie

De demonstraties in de rest van Nederland zijn geïnitieerd door de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat.
Tijdens deze acties maken de demonstranten een minuut lang lawaai met trommels, bellen en hun stem. Ook worden verschillende kerkklokken geluid. Daarnaast is er een onlineprogramma voor mensen die thuis mee protesteren.