Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen / Achterhoek

Jan van Hooff sloeg op de vlucht voor een orang-oetan

Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Hij wist dat hij het beste stil kon blijven staan, maar toch kon hij dat niet. De Arnhemse bioloog Jan van Hooff stond ooit oog in oog met een enorme wilde orang-oetan, terwijl hij onderzoek deed naar hun paringsgedrag.
Van Hooff noemt het zijn meest 'heldhaftigste' moment, al is de ontknoping niet zo heldhaftig. In het programma Op Weg Naar Wijsheid loopt hij samen met presentator Klaas Drupsteen een deel van de pelgrimstocht Walk Of Wisdom, bij Nijmegen. Daarin vertelt hij over de confrontatie met het reusachtige roodharige dier.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Jan van Hooff moest ooit vluchten voor een orang-oetan - Op Weg Naar Wijsheid

'Ze stoppen vanzelf'

Het voorval speelde zich af in het oerwoud van Sumatra. Twee orang-oetans zaten boven in een boom te paren. "Ik dacht dat moet ik zien", vertelt Van Hooff. "Voor zo'n orang-oetan moet je nooit op de vlucht staan. Je moet gewoon blijven staan en dan stopt hij vanzelf." Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.
"Old John (de orang-oetan, red.) had mij in de gaten en ineens komt hij uit die boom naar beneden donderen. Imposant met zijn rode haren komt hij op mij afstormen." Maar hoewel Van Hooff wist dat hij moest blijven staan, bleek dat lastig. "Toen dacht ik: staan blijven Jan, staan blijven Jan", legt de bioloog uit, terwijl hij wegrent. "Als hij zo op je afkomt weet je dat je moet blijven staan. Maar je benen hebben een eigen soort hersens, en die gingen er met mij vandoor."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Wijsheid.
Op Weg naar Wijsheid - Jan van Hooff