Nieuws

'Undercoveragenten ontvoerden verdachte in omvangrijke cokezaak'

Politie bij de bedreigde fruithandel.
Politie bij de bedreigde fruithandel. © Bart Meesters
HEDEL - Undercoveragenten hebben een verdachte in een omvangrijke drugs- en afpersingszaak rond een fruitgroothandel in Hedel korte tijd ontvoerd. Dat bevestigt de advocaat van de verdachte na berichtgeving door De Telegraaf. Volgens advocaat Peter Plasman deden de mannen zich voor als zware criminelen en bedreigden ze de man.
De verdachte werd op straat een busje ingetrokken. Aan de undercoveragenten moest de man vertellen wie de opdrachtgever voor de aanslagen op personeel van het bedrijf was. Het Openbaar Ministerie heeft De Telegraaf laten weten dat de inzet van undercovers "gerechtvaardigd is bij ernstige zaken".
Sinds december zijn opnieuw meerdere verdachten aangehouden in dit onderzoek. Op 30 maart staat een voorbereidende zitting gepland in de rechtbank in Arnhem. Dan is ook de cliënt van Plasman aan de beurt, laat de advocaat weten. In een rechtszaak begin dit jaar tegen andere verdachten werden twee mannen en een vrouw vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

400 kilo cocaïne

De afgelopen tijd zijn er verschillende incidenten geweest met vuurwerkbommen en brandstichtingen bij adressen die een link hadden met het fruitbedrijf. Medewerkers van het bedrijf in Hedel kregen sinds mei 2019 te maken met geweld, nadat de onderneming de vondst van 400 kilo cocaïne tussen Zuid-Amerikaans fruit bij de politie had aangegeven.
Afpersers eisten daarna met sms-berichten een miljoen euro. "Als er niet betaald wordt, zullen wij op korte termijn een willekeurige medewerker liquideren", schreven de afpersers. "Na elke aanslag verhogen we de boete met 150.000 euro. Indien we merken dat je de politie inlicht, zullen we dat met extreem geweld beantwoorden. We hebben een lange adem en de politie zal je niet eeuwig bewaken." De afpersers beschikten over een lijst met adressen van medewerkers.

Een handgranaat voor de deur

Na de afperspoging kregen (ex)-medewerkers en familieleden van het fruitbedrijf te maken met geweld, zoals bedreigingen, een handgranaat bij een zoon van de directie op de stoep in januari 2020, beschietingen van twee woningen in juni 2020 en een brandstichting bij twee ex-medewerkers in Hedel die gewond raakten in november 2020.

OM: "Een agent mag ook 120 rijden op een provinciale weg"

Het Openbaar Ministerie wil nog niet concreet op de vermeende ontvoering door agenten ingaan, omdat het onderzoek nog in volle gang is. Tegen Omroep Gelderland zegt een woordvoerder van het OM dat dit soort undercoveracties en wat agenten daar doen met proportionaliteit te maken heeft.
Op de vraag of agenten dan ook in principe strafbare feiten mogen plegen zoals ontvoering en bedreiging, zegt de woordvoerder “Als een agent dat doet is het nog geen strafbaar feit. Een agent mag ook 120 rijden op de provinciale weg met zwaailicht en sirene”.