Vlindertuin opent de deuren: 'Superleuk, maar wel een beetje spannend'

TIEL - Midden in het centrum van Tiel hebben vrijwilligers een enorme vlindertuin aangelegd met duizenden bloeiende planten in een professioneel ontwerp. Vanaf deze week is het terrein weer open gesteld voor het publiek. En nu maar afwachten tot de vlinders komen.

"Het is aan de ene kant superleuk dat de tuin nu opengesteld wordt voor iedereen", zegt initiatiefnemer Gera van der Leun. "Aan de andere kant is het ook wel een beetje spannend of de tuin zo mooi blijft, zoals hij er nu bij ligt."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Rottend fruit

Het idee van de vlindertuin is om een mooi bloeiend parkje voor de stad te maken, waar insecten zoals vlinders ook erg blij mee zijn. "Een deskundige vertelde ons dat vlinders vooral zaken als rottend fruit, rottende kolen en brandnetels heel fijn vinden", zegt Van der Leun lachend. "Dat is niet echt leuk om hier neer te zetten. Er is dus wel degelijk rekening gehouden met wat die vlinders lekker vinden. Maar ook met wat mensen mooi vinden."

Tientallen vrijwilligers hebben de afgelopen maanden gewerkt aan de aanleg van de tuin. En ze blijven nodig om op zaterdagen aan het onderhoud te werken. Er zijn bordjes geplaatst met het verzoek de tuin niet te bevuilen, in het bijzonder voor hondenbezitters.

Hoewel de lente al langzaam lijkt te ontluiken, staat de vlindertuin er momenteel nog wat troosteloos bij. De echte opening zal daarom pas in juni plaatsvinden, wanneer de tuin in volle bloei staat. Dan worden er ook vlinders losgelaten.

Gesponsorde vlinders

"Voor de crowdfunding zijn er veel mensen geweest die wel een vlinder wilden sponsoren voor een tientje", vertelt de Tielse. "Die worden nu allemaal opgekweekt, dus die kunnen in de zomer mooi feestelijk losgelaten worden."

Komende tijd moet de pompinstallatie voor de bevloeiing nog aangesloten worden. Ook komt er onder meer een kunstproject en een zadenbibliotheek in het aangrenzende gebouw Zinder.

"Dus er hangt nog een heleboel omheen", zegt Van der Leun. "Maar de tuin is voor een heel groot deel af. Die moet alleen nog even groeien." En daarop kan de tuinliefhebster bijna niet wachten. "Ik zit die planten echt de grond uit te kijken hoor", zegt Van der Leun. "Maar dat geldt voor iedereen die eraan meegewerkt heeft."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
TIEL TUIN VRIJWILLIGERS ZETTEN GEMEENTE TIEL
Deel dit artikel: