Bevrijdingsdefilé in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen

WAGENINGEN - Het Bevrijdingsdefilé met een militaire optocht op 5 mei in Wageningen dreigt voorgoed te verdwijnen, omdat defensie er niet meer aan zou willen meewerken. De gemeenteraad van Wageningen wil dat voorkomen en roept de krijgsmacht op van mening te veranderen.

In de toekomst wordt het jaarlijkse defilé met militairen hoogstwaarschijnlijk geschrapt. De kosten zouden te hoog zijn en er zijn steeds minder veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. En de belangrijkste reden: defensie heeft aangegeven geen medewerking meer te willen verlenen, vertelt wethouder Leo Bosland maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

'Defensie wil niet meewerken'

"Wat de gemeente en Wageningen 45 willen blijven doen, is een nationale herdenking op 5 mei waarin veteranen herdacht, bedankt en geëerd worden. Maar niet per se met een defilé in de zin van een militaire optocht", zegt de wethouder. "Dat is de afgelopen jaren wel gebeurd, maar daar trekt defensie zijn handen vanaf wat betreft de ondersteuning, voorbereiding en een belangrijk deel van de kosten die ze tot nu toe voor hun rekening namen. Dat willen zij niet meer jaarlijks blijven doen."

Zie ook: Verdwijnt het Bevrijdingsdefilé? Zo zag het er door de jaren heen uit

Mocht er toch wel een Bevrijdingsdefilé komen, dan kost dat de gemeente ongeveer 70.000 euro extra, vertelt Bosland. "Maar dan kunnen we alle militairen die bij de vorige defilés aanwezig waren, nóg niet zien omdat defensie daar niet aan wil meewerken."

Ultieme poging

De gemeenteraad, die ietwat overvallen werd door de woorden van de wethouder, zou het een slechte zaak vinden als het Bevrijdingsdefilé voorgoed verdwijnt. "Het defilé maakt onlosmakelijk deel uit van de viering", zegt Rien Bor (Stadspartij). Hij vindt het 'ondenkbaar' dat het defilé met militairen geschrapt wordt. "Stoppen zou een zeer groot gemis zijn", meent ook Esther Koenders (VVD). "Met het defilé wordt een verbinding gelegd met het verleden en de huidige tijd", zegt Jan Dijkstra van het CDA.

De gemeenteraad roept het college en Wageningen 45 daarom nu op om nog een 'ultieme poging' te doen om defensie over te halen ook de komende jaren toch nog medewerking te verlenen aan een Bevrijdingsdefilé in Wageningen. Een motie daarvoor kwam van het CDA en werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Ook een voorstel van de VVD om veteranen te blijven betrekken in de vieringen, werd unaniem aangenomen.

Overigens gaat het Bevrijdingsdefilé dit jaar sowieso al niet door vanwege de coronapandemie.

Zie ook: Wel bevrijdingsvuur, geen defilé in Wageningen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!