Een jaar geleden maakte Ole Romeny het laatste doelpunt van vorig seizoen

NIJMEGEN - Op de avond van 9 maart 2020 maakte Ole Romeny namens NEC de 1-2 uit tegen Jong Utrecht. Het bleek het laatste doelpunt van het voetbalseizoen in Nederland.

Tijdens de wedstrijd keken veel mensen op de tribune al op hun telefoon naar de eerste corona-persconferentie, waarbij premier Rutte ondanks alle net verkondigde maatregelen en adviezen een hand gaf aan RIVM-topman Van Dissel. Maar niemand hield er rekening mee dat Romeny de laatste doelpuntenmaker van het seizoen zou worden.

Geen handen meer geven

NEC deed door de overwinning goede zaken met het oog op de play-offs. Op dat moment was er nog een driemanschap bepalend met François Gesthuizen, Adrie Bogers en Rogier Meijer. Vitesse stond op de zevende plaats onder leiding van interim-trainer Edward Sturing. En De Graafschap lag na vijf overwinningen op rij op koers voor directe promotie en zelfs voor de titel in de eerste divisie. De spelers en trainers van die club hadden rond wedstrijden al opdracht gekregen om geen handen meer te geven.

Einde seizoen

De dagen na die wedstrijd van NEC ging Brabant al min of meer op slot. De clubs uit die provincie werden uit het programma voor het volgende weekend gehaald. NEC-trainer Gesthuizen vroeg zich af of NEC dat weekend wel zou moeten voetballen, omdat er ook fans uit Brabant een seizoenkaart hadden. En NEC-directeur Wilco van Schaik wist het op donderdag al zeker: "Al het voetbal gaat er dit weekend uit." En diezelfde middag kwam de volgende persconferentie en bleek dat de directeur gelijk had. Maar ook hij kon niet bevroeden dat het einde seizoen zou betekenen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Edward Sturing als interim-trainer bij Vitesse. Foto: Omroep Gelderland

De clubs stopten met trainen en pas begin mei werden met strenge beperkingen de trainingen hervat. De Graafschap voerde een juridische strijd, omdat er plotseling een streep werd gezet door de beloofde promotie. Bij Vitesse werd Edward Sturing bedankt voor bewezen diensten en kwam er een toen nog onbekende nieuwe trainer, de Duitser Thomas Letsch. Ole Romeny scoorde nooit meer voor NEC en werd verhuurd aan Willlem II. En zo is er ook in het voetbal heel veel veranderd sinds die zwoele avond onder de volle maan in Utrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!