Nieuws

Gebedshuizen in Arnhem overwegen Fieldlab

Ayasofya Moskee in Arnhem
Ayasofya Moskee in Arnhem © Google
ARNHEM - De Ayasofya Moskee en de Grote Kerk in Arnhem willen zich verdiepen op het inzetten van Fieldlab Evenementen. Zij doen dit op basis van uitspraken van minister De Jonge tijdens de persconferentie van 23 februari.
“Ik zou er zeker niet tegen zijn als kerken zouden denken, wij willen eigenlijk ook wel een keer iets met een Fieldlab-evenement proberen”, aldus de minister. Een evenement kan door onder meer het inzetten van toegangstesten worden gerealiseerd.
Fieldlab Evenementen is in samenwerking met de overheid en de evenementen sector tot stand gekomen. Deze organisatie zet zich in om proef evenementen te organiseren waarbij de focus ligt op het organiseren van coronaproof evenementen. Door het houden van deze proef evenementen kan de organisatie aan Rijkoverheid aantonen of het hebben van bijvoorbeeld een festival een goed plan is of niet.

Interesse voor fysieke dienst

Een woordvoerder van de Nieuwe Kerk laat weten dat er zeker interesse is in het tot stand brengen van een fysieke dienst. Wel zijn er vanuit de kerk nog onduidelijkheden bij de te maken stappen rondom het realiseren van een fysieke dienst. Ministers De Jonge en Grapperhaus willen hierover graag met geïnteresseerde gebedshuizen in gesprek gaan. “Het vergt wel heel wat organisatiekracht, maar er zijn vast kerken die dit kunnen realiseren”, stelt De Jonge.
Woordvoerder B. Budak van de Ayasofya Moskee heeft in eerste instantie niet aan deze mogelijkheid gedacht, maar is enthousiast. “We willen dit zeker eventjes goed onderzoeken”, aldus Budak. “Mocht het bestuur akkoord gaan met het opzetten van een Fieldlab dan willen wij waarschijnlijk rond april hiermee aan de slag gaan”, voegt hij daaraan toe.

Gebedsdiensten zijn online te volgen

Naast het hebben van maximaal 30 bezoekers in een gebedshuis, losgezien van betrokkenen van een dienst zoals een priester, hebben mensen de mogelijkheid om online de dienst te volgen. Er mag bij deze diensten niet gezongen worden. Een Fieldlab-evenement zou daarin het verschil kunnen maken.
Vooralsnog is het nadrukkelijke advies aan de kerken om de diensten zoveel mogelijk online plaats te laten vinden. Dit benadrukt De Jonge in de persconferentie van 8 maart.