Nieuws

Alfred zet zijn boerderij te koop: 'Na vijf jaar strijden met de overheid is het genoeg'

Alfred zet zijn boerderij te koop: 'Na vijf jaar strijden met de overheid is het genoeg'.
Alfred zet zijn boerderij te koop: 'Na vijf jaar strijden met de overheid is het genoeg'. © Omroep Gelderland
WOOLD - Na vijf jaar strijden met de overheid is het genoeg voor Alfred Scholten uit Woold bij Winterswijk. "Er is meer in het leven." De melkveehouder heeft zijn boerenbedrijf in de verkoop gezet.
We hebben Alfred de afgelopen jaren al vaker voorbij zien komen bij Omroep Gelderland. Alfred is één van de boeren die de dupe is geworden van het fosfaatbeleid van de overheid. Hierdoor kan hij minder koeien houden dan verwacht en dat betekent minder inkomsten.
Alfred en zijn vrouw Lianne hebben besloten om niet langer in de trein mee te rijden en uit te stappen. Boven de sector hangt namelijk ook nog het stikstofdossier. "Ik vrees dat de landbouw het wisselgeld wordt voor de industrie en de bouw."
Bekijk hier de reportage over Alfred. De tekst gaat daaronder verder.
Alfred zet zijn boerderij te koop

Wat is het probleem?

Nederland moet meer doen aan de bescherming van kwetsbare natuur. In mei 2019 veegde de Raad van State de manier waarop natuurvergunningen werden vertrekt van tafel. Van veel (boeren)bedrijven vervielen daardoor de vergunningen die sinds 2015 op basis daarvan waren verstrekt.
Daarnaast stokte ook het verlenen van nieuwe vergunningen, omdat niet duidelijk was of voor bijvoorbeeld vergunningen voor de bouw van woningen kon worden verstrekt. Dat leidde tot het stilvallen van projecten en uiteindelijk tot protesten van boeren en bouwers op het Malieveld.
Met de stikstofwet waarover dinsdag wordt gestemd in de Eerste Kamer, hoopt Den Haag dat er weer dingen in gang gezet kunnen worden zoals het bouwen van woningen.

Wisselgeld

Alfred vreest dat de rekening uiteindelijk op het bordje van de agrarische sector komt te liggen. "Als je nu hoort wat er in Den Haag gezegd wordt, dat we als sector bijvoorbeeld moeten halveren, komt dat niet goed."
Hij vindt dat alle sectoren samen moeten optrekken. "Als we ieder voor zich gaan kiezen, komen we nog verder van huis." Alfred hoopt dat, ook na de verkiezingen, gedacht blijft worden aan het boerenland. "Wij proberen juist om ons landschap te onderhouden", zegt hij. "Een boerenland zonder koeien is toch ook niet wat we willen?"