Nieuws

Roelof vindt eerste Gelderse kievitsei in Nijkerk

Roelof Koelewijn zag het eerste Gelderse kievitsei liggen.
Roelof Koelewijn zag het eerste Gelderse kievitsei liggen. © Annette den Hollander / @AnnetteSLG
NIJKERK - Op een stuk grasland in de Nijkerkerpolder is zaterdag het eerste Gelderse kievitsei van dit jaar gevonden. Dat meldt Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Dit is een dag na de vondst van het eerste landelijke kievitsei. Dat werd ontdekt op een graslandperceel in het Utrechtse dorp Wilnis. Roelof Koelewijn van de weidevogelbeschermingsgroep de BAO in Nijkerk zag het eerste Gelderse eitje 's middags in een nest liggen.

Al met acht jaar het veld in

Voor de inwoner van Spakenburg is het een sport en een traditie om het eerste kievitsei te vinden. "Mijn vader is inmiddels 95, dus die zoekt niet meer, maar vroeger heeft hij ook een keer het eerste Gelderse kievitsei gevonden", zegt hij tegen Omroep Gelderland. Toen Roelof een jaar of acht was, ging hij al met zijn vader mee het veld in.
De afgelopen weken was hij al wat vaker in de Nijkerkerpolder, omdat hij graag het eerste ei wilde vinden. "Door corona kan ik niet sporten, dus ik huppel graag rond in de natuur. Heerlijk", lacht Roelof, die in 2019 ook al het eerste ei van Gelderland vond. Toen was zijn vader er overigens nog wel bij.
De weidevogelbeschermer vertelt dat hij altijd actief is in de Nijkerkerpolder, onderdeel van de Polder Arkemheen bij Nijkerk. In dit beschermd weidevogelgebied werkt het collectief Veluwe samen met de agrarische natuurvereniging, boeren en vrijwilligers, zoals Roelof, aan weidevogelbeheer.

Weidevogelseizoen is begonnen

Met het vinden van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen in onze provincie begonnen. De 400 weidevogelvrijwilligers van Stichting Landschapsbeheer Gelderland zijn de komende maanden druk met het speuren naar nesten van de kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp. Dat doen ze samen met boeren om de eieren te beschermen tegen landbouwvoertuigen.
Door markeringen aan te brengen, kan de boer rekening houden met de nesten. Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen weidevogels een kans om de eieren uit te broeden.
Vorig jaar werd het eerste kievitsei van Nederland wel gevonden in Gelderland. Dat gebeurde toen in een maisveld in Bruchem in de gemeente Zaltbommel.
Irene ten Voorde sprak op Radio Gelderland met Roelof Koelewijn.