Nieuws

Blinden en slechtzienden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

Ervaringsdeskundige Rens van Dijk bij de stemmal voor blinden en slechtzienden.
Ervaringsdeskundige Rens van Dijk bij de stemmal voor blinden en slechtzienden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
Alleen Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Renkum en Winterswijk hebben in onze provincie een stemmal aangeschaft. Op het Zelfregiecentrum in Nijmegen werd deze afgelopen week getest door ervaringsdeskundigen. "Wat een uitvinding, geweldig", reageert Jos Storms die slechts voor drie procent ziet, na zijn eerste ervaringen met de stemmal.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Blinden en slechtzienden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

'Ook met beperking recht op stemgeheim'

"Hiermee kan ik na jaren eindelijk zelfstandig stemmen." Zonder stemmal kan hij alleen stemmen door iemand te machtigen of met hem mee te vragen in het stemhok, legt Jos uit. Dat laatste mag dan wel voor de groep blinden en slechtzienden, maar breekt natuurlijk wel hun stemgeheim.
"En ook met een beperking heb je recht op dat stemgeheim", vindt Rens van Dijk, die volledig blind is. "Het is belangrijk dat iedereen stemt, zodat iedereen ook vertegenwoordigd wordt."

'Druk met andere zaken'

De aanschaf van een stemmal kost ongeveer 4000 euro. Toch is financiën een van de genoemde redenen vanuit gemeenten om deze niet aan te schaffen, volgens de Oogvereniging die de stemmal ontwikkelde. Ook zou de vraag vanuit burgers niet bekend zijn of zijn gemeenten 'druk met andere zaken'. "Maar eigenlijk is dat geen argument", meent Rens.
"Hartstikke slecht natuurlijk", vindt Jos. "Gemeenten hebben ruim de tijd gehad om dit te regelen. Ik snap eigenlijk niet waarom ze het niet doen."
Zijn boodschap: "Denk je eens in dat je een handicap hebt die het stemmen bijna onmogelijk maakt zonder hulpmiddelen. Ik denk dat je in je hart weet, dat je dan ook zelfstandig zou willen stemmen. Geef dan ook de groep van blinden en slechtzienden die kans."

'Groep wordt groter'

Volgens projectleider toegankelijkheid Jan Troost gaat deze groep de komende jaren alleen maar toenemen. "Dus elke gemeente zou minimaal één stemmal moeten hebben en ook vooraf helder maken waar deze is."