Gelderse huisartsen beginnen volgende week met vaccineren

EDE - Gelderse 63- en 64-jarigen, mensen met Down en mensen met extreem overgewicht kunnen vanaf volgende week een prik tegen corona verwachten. Huisartsen in onze provincie krijgen dan eindelijk het vaccin geleverd waarmee ze deze doelgroepen mogen inenten.

De levering van het AstraZeneca-vaccin was vertraagd, omdat de fabrikant tijdelijk geen vaccins bezorgde aan Nederland. Terwijl er in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg al geprikt werd, moest Gelderland daardoor langer wachten.

Zie ook: Vaccin wordt niet geleverd, 60-plussers in Gelderland zijn er de dupe van

Nu is Gelderland de volgende provincie die toch aan de beurt is, bevestigt het RIVM. Huisartsen kunnen het vaccin bestellen en krijgen het dinsdag en woensdag geleverd. Wanneer er precies geprikt wordt, bepaalt elke huisarts zelf. "Wij beginnen waarschijnlijk woensdag", vertelt huisarts Claire Crans uit Ede.

Reservelijst

In eerste instantie worden mensen uit het geboortejaar 1956 (dan word je dit jaar 65, maar krijg je wel een uitnodiging) en 1957, mensen met Down en mensen met morbide obesitas (een BMI hoger dan 40) uitgenodigd. Ook het praktijkpersoneel van de huisarts mag worden ingeënt.

"Dan kan er nog wat overblijven en daarvoor hebben we een reservelijst. Volgens de richtlijn bellen we dan eerst de 62-jarigen. Er komen zo'n 10 of 11 vaccins uit een flesje en als een ampul is aangebroken, moet je het binnen een paar uur opmaken. Want het uitgangspunt is: het moet op."

Niet een dagje later

Dat er meerdere vaccins uit één flesje komen, is meteen ook de reden waarom patiënten echt op de dag van de uitnodiging moeten komen. Crans: "Als je niet kan, kan je niet even een dagje later komen, zoals bij de griepprik. Die komt in losse spuiten en dan kan dat, maar van dit vaccin kan je niet even een flesje openmaken voor één persoon. Dan houd je meteen negen vaccins over."

Zie ook: Inmiddels wordt met drie vaccins geprikt: 'Het is check, check, dubbelcheck'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
EDE GEMEENTE EDE
Deel dit artikel: