Buren wil SRC als lokale omroep

BUREN - De gemeenteraad van Buren adviseert het Commissariaat voor de Media SRC aan te wijzen als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Buren. Dat meldt SRC zelf.

Zowel SRC als RegioTV Tiel hadden in 2018 een aanvraag ingediend voor de uitzendvergunning voor Buren. Na een uitgebreid onderzoek stelde het college voor om in zee te gaan met SRC.

Echter, de raad was verdeeld, tijdens een stemming vorig jaar juli staakten de stemmen: 10 raadsleden stemden voor SRC en 10 voor RegioTV Tiel. Eén raadslid was afwezig.

In september zou er opnieuw gestemd worden, maar op verzoek van Christiaan de Lange van de PCG werd besloten om de keuze zes maanden uit te stellen om een breder draagvlak te onderzoeken.

Ruime meerderheid

Dinsdagavond werd het onderwerp opnieuw besproken. Uiteindelijk viel na een nieuwe stemronde de keuze op SRC met een ruime meerderheid van 16 stemmen voor en 5 stemmen tegen.

In 2019 maakten de gemeenten Vijfheerenlanden, Culemborg en West Betuwe al de keuze voor SRC als streekomroep. Dit volgens eerdere plannen waarbij de toenmalige acht gemeenten betrokken waren om één sterke streekomroep te vormen.

Geen samenwerking

Om deze reden fuseerden de toenmalige omroep van Buren, RTV Betuwe en SRC. SRC heeft in 2019 naar eigen zeggen meerdere malen contact gezocht met RegioTV Tiel om een voorstel tot samenwerking te bespreken, RegioTV Tiel reageerde daar volgens de streekomroep niet op.

Riny ter Haar van RegioTV Tiel spreekt dat tegen. Het is een geldkwestie, reageert Ter Haar. "Wij moesten de aanvraag intrekken, SRC zou de vergunning krijgen en dan mochten wij de content leveren voor de helft van het geld." Het is volgens hem nooit de bedoeling van SRC geweest om samen te werken.

NLPO wil grotere streekomroepen

De NLPO, brancheorganisatie van lokale omroepen, is voorstander van grotere streekomroepen en heeft de gemeenten Neder-Betuwe, Buren, Tiel, Culemborg , West Betuwe en Vijfheerenlanden aangewezen als gebied waar één streekomroep actief moet zijn.

In Tiel is RegioTV Tiel actief. In Neder-Betuwe wordt komende maand door de raad advies gegeven wie de uitzendvergunning zou moeten krijgen, zowel Nova Media als RegioTV Tiel hebben daar een aanvraag gedaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: