Gedupeerden van kinderopvangtoeslagenaffaire worden voorlopig ontzien

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire voorlopig ontzien. In afwachting van een landelijke oplossing voor de gedupeerden, worden gemeentelijke vorderingen op hen bevroren.

Duizenden ouders zijn getroffen door de kinderopvangtoeslagenaffaire. Voor hen komt er nu een financiële compensatie vanuit de Rijksoverheid. Maar dat is niet altijd voldoende voor degenen die in de problemen zijn gekomen. "Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen", zo zegt de Nijmeegse wethouder Petra Molenaar (Werk, Inkomen en Armoedebestrijding).

161 gedupeerden

Staatssecretaris Van Huffelen heeft daarom de gemeenten gevraagd de gedupeerden over de volle breedte hulp te bieden. De komende tijd ontvangen gedupeerden van de Rijksoverheid 30.000 euro als tegemoetkoming. Daarnaast worden alle nog openstaande schulden bij de Belastingdienst kwijtgescholden. Ook andere schuldeisers worden opgeroepen de openstaande schulden van de ouders kwijt te schelden, tenzij die schulden door ernstig misbruik zijn veroorzaakt.

In Nijmegen gaat het om 161 gedupeerden. De gemeente Nijmegen heeft toestemming om met hen contact op te nemen en wethouder Molenaar heeft daarvoor een speciale kaart laten maken. Molenaar: "We weten dat deze doelgroep vaak wantrouwend tegenover de overheid staat en brieven soms ongeopend laat."

Antwoordkaart

Via de antwoordkaart wordt de gedupeerden opgeroepen contact met de gemeente op te nemen als ze hulp nodig hebben. Dan kan financieel zijn, maar ook juridisch of gewoon een luisterend oor, zo ligt wethouder Molenaar toe.

GroenLinks en de PvdA in Nijmegen hadden gevraagd om volledige kwijtschelding van de gemeentelijke schulden zoals de Vereniging Nederlandse Gemeenten voorstelt, maar dat kan wethouder Petra Molenaar op dit moment niet toezeggen. Molenaar: "We kiezen nu bewust niet voor kwijtschelding omdat gedupeerden daar slechter mee af zijn dan bevriezing. Als wij kwijtschelden gaat het geld namelijk naar private schuldeisers. Daar schieten zowel gedupeerden als gemeente niets mee op. Maar we kunnen gedupeerden wel al een steuntje in de rug geven door gemeentelijke vorderingen te bevriezen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN
Deel dit artikel: