nieuws

Pluimveesector verliest hoger beroep tegen NVWA in fipronilcrisis

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet te laat ingegrepen in de fipronilcrisis. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat de pluimveesector aanspande tegen de autoriteit. In 2019 oordeelde de rechter al dat de NVWA niet onrechtmatig handelde en in hoger beroep heeft het gerechtshof Den Haag dat oordeel nu bekrachtigd.
De rechtbank sprak vorig jaar uit dat het bedrijf Chickfriend aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit de fipronilaffaire. Het bedrijf uit Barneveld gebruikte het verboden middel fipronil om bloedluizen in stallen te bestrijden. De eieren van kippen uit die stallen bevatten het middel ook, waardoor de eierhandel ernstig werd getroffen.
De NVWA wist dat al in 2016. De pluimveehouders vinden dat de toezichthouder onrechtmatig handelde door maandenlang te zwijgen over het illegale gebruik van fipronil. De sector kon zich daardoor niet weren tegen de praktijken van Chickfriend en spande een rechtszaak aan tegen de autoriteit, die het verloor.

Geen sprake van onrechtmatig handelen

In hoger beroep heeft het Haagse gerechtshof nu dus nogmaals uitgesproken dat de NVWA niets valt te verwijten. Het toezicht van de autoriteit was niet adequaat: de NVWA koos ervoor via de strafrechtelijke weg op te treden tegen Chickfriend en die weg was langzamer dan de bestuursrechtelijke weg - maar van onrechtmatig handelen is geen sprake.
"Omdat overschrijding van de MRL-norm op zichzelf niet betekent dat er een acuut gevaar was voor de volksgezondheid mocht de NVWA daarvoor kiezen en hoefde zij niet meteen het bedrijf van Chickfriend stil te leggen. De NVWA is er niet om de economische belangen van pluimveehouders te dienen. De pluimveehouders zijn zelf primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van de door hen geproduceerde eieren", stelt het gerechtshof.
Alle vorderingen van de pluimveehouders zijn daarmee afgewezen. De eigenaren van Chickfriend moeten op basis van een eerder oordeel van de rechtbank wel zo'n 120 gedupeerde pluimveehouders een schadevergoeding betalen. Zij werden persoonlijk vervolgd voor de fipronilaffaire.