Doesburgse kerk baalt flink van inbraak en schade aan bijzonder orgel

DOESBURG - Beteuterde gezichten zaterdag in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Een inbraak liet daar 's nachts flinke sporen na en richtte voor duizenden euro's schade aan. Vooral de schade aan een monumentaal orgel uit ongeveer 1800 veroorzaakt behoorlijke buikpijn bij het kerkbestuur.

"Bij de inbraak is flink wat geweld gebruikt", zegt Ernst Boesveld, waarnemend voorzitter van de kerkenraad in Doesburg. "Allereerst is de stiltekapel bruut opengebroken, met een koevoet ofzo. Daarna was de rest van de kerk aan de beurt."

Kasten werden opengebroken en geldkistjes in het winkeltje van de kerk gekraakt. "Waarschijnlijk was geld het doel, want zilveren kandelaars staan er nog gewoon", aldus Boesveld.

Freitag orgel

Het meest baalt de kerk van de schade aan het zogenoemde Freytag orgel uit circa 1800. "Dat lijkt op het eerste gezicht een kast en is daarom waarschijnlijk opengebroken. Alleen die schade loopt al in de duizenden euro's."

De kerk heeft aangifte gedaan bij de politie. De inbraak moet in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben plaatsgevonden.

Geldkistjes werden opengebroken Foto: Grote of Martinikerk

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOESBURG GEMEENTE DOESBURG
Deel dit artikel: