Het jasje van tv-professor Fetze Alsvanouds hangt in Harderwijk

HARDERWIJK - "De naam is professor Fetze Alsvanouds en ik ben hoogleraar aan de Universiteit van Harderwijk." Deze tekst sprak acteur Aart Staartjes vele malen uit aan het begin van zijn sketch in het kinderprogramma Het Klokhuis. Het bruine corduroy jasje met de buttons, het gele overhemd en rode onderhemd dat de professor altijd droeg tijdens zijn voordrachten hangen sinds deze week in Stadsmuseum Harderwijk.

Veel kijkers dachten dat de Universiteit van Harderwijk een grapje was van Het Klokhuis. De Hanzestad aan de oude Zuiderzee is namelijk allesbehalve een studentenstad. Toch heeft de Universiteit van Harderwijk echt bestaan. Tussen 1648 en 1811 was de Gelderse Academie de hoogste onderwijsinstelling van Gelderland. Bekende geleerden zoals de botanicus Carl Linnaeus en de medicus Herman Boerhaave promoveerden aan de Universiteit van Harderwijk.

Baanbrekende kindertelevisie

Directeur van Stadsmuseum in Harderwijk Corien van der Meulen wist het kostuum van professor Fetze Alsvanouds te bemachtigen voor de nieuwe tentoonstelling. "Generaties kinderen zijn opgegroeid met baanbrekende kindertelevisie, bedacht en gemaakt door Aart Staartjes. Denk aan De Stratenmakeropzeeshow, De film van Ome Willem, Sesamstraat, Klokhuis en veel meer. Staartjes overleed in januari 2020. Stadsmuseum Harderwijk krijgt het jasje van Fetze Alsvanouds in langdurig bruikleen van Beeld & Geluid in Hilversum."

Op dit moment wordt het Stadsmuseum verbouwd en gerenoveerd. De heropening van het museum en de onthulling van het originele jasje van professor Fetze Alsvanouds vinden, als de coronamaatregelen het toelaten, plaats eind april 2021.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: