Berg en Dal wil afvalinzameling optimaliseren

BERG EN DAL - Op 1 april bespreekt de gemeenteraad de optimalisatie van de afvalinzameling in de gemeente Berg en Dal. Het voorstel is om het afvalbeleid op twee punten te veranderen. Namelijk het restafval in plaats van tweewekelijks, vierwekelijks ophalen vanaf 2022. En het apart inzamelen en verwerken van luiers en incontinentiemateriaal vanaf halverwege 2021.

Het voorstel is een uitkomst uit de verschillende gesprekken die met inwoners zijn gevoerd. Het college legde in september 2020 een aantal keuzes voor aan de gemeenteraad. De raad sprak haar voorkeur voor deze keuzes uit. Maar het college en de raad vonden het belangrijk dat ook inwoners betrokken werden bij deze keuzes.

Enquête en groepsgesprekken

De inwoners zijn door middel van een digitale enquête en door een viertal digitale groepsgesprekken betrokken. In totaal vulden 340 inwoners de enquête in. Aan de online groepsgesprekken deden 24 inwoners mee.

De inwoners gaven hierbij aan het huidige hoge serviceniveau te waarderen en dat dit niveau geld mag kosten. Ook vindt men het belangrijk dat afval makkelijk kan worden gescheiden. Dat de vervuiler betaalt vindt men ook een goed uitgangspunt. Daarnaast bleek dat de gemiddelde inwoner niet kiest voor omgekeerd inzamelen. De meningen over het stoppen met de wekelijkse inzameling van gft-afval in de zomer zijn erg verdeeld.

Luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen


Luiers en incontinentiemateriaal vormen een groot deel van het restafval. Door deze apart in te zamelen en te verwerken kunnen we de grondstoffen opnieuw gebruiken. Het draagt dus bij aan verdere afvalscheiding, maar is ook zeker een wens vanuit de inwoners.

Het minder vaak ophalen van restafval stimuleert tot verder scheiden. En het apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal zorgt voor een afname van de hoeveelheid restafval, en niet minder belangrijk, voor minder geurend restafval. Daardoor is het mogelijk om de inzamelfrequentie te verlagen, waardoor de gemeente ook bespaart op inzamelkosten.

Met deze twee wijzigingen bereikt de gemeente een verdergaande afvalscheiding en een verlaging van de afvalkosten. Daarnaast blijft de service op hoog niveau. De gemeenteraad praat hierover op 1 april.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BERG EN DAL GEMEENTE BERG EN DAL
Deel dit artikel: