Huishoudboekje topsporthal in Doetinchem moet snel op orde

DOETINCHEM - De gemeenteraad van Doetinchem heeft donderdagavond unaniem ingestemd met de overname van de SaZa-topsporthal door de gemeente. Wel zijn veel politieke partijen kritisch over de financiële consequenties die de overname met zich meebrengt.

Om de SaZa-hal financieel gezond te maken zal de gemeente een tekort van 87.000 euro overnemen en wordt structureel 178.000 euro in de gemeentebegroting opgenomen. “Daarbij heeft de gemeente geen keus”, zegt Marius Weijers van de VVD. “De topsporthal moet overeind worden gehouden, gezien het belang van de vele gebruikers.”

De particuliere topsporthal in Doetinchem werd in 2014 geopend, maar had in de jaren daarna grote moeite om zwarte cijfers te kunnen schrijven. De financiële verwachtingen konden niet worden waargemaakt en de schuld bij de gemeente bleef voortdurend oplopen. De gemeente heeft meerdere keren bij moeten springen toen de topsporthal niet aan de betalingsverplichtingen kon voldoen.

'Het moet geen zware ballast worden'

“Door nu zelf de teugels volledig in handen te nemen, willen we ervoor gaan zorgen dat er niet elke keer geld bij moet”, zegt wethouder Rens Steintjes. De gemeenteraad hoopt dan ook dat de lijn richting zwarte cijfers vanaf nu wordt ingezet. “Het moet geen zware ballast gaan worden voor de gemeente”, vindt Patrick Moors van Gemeentebelangen.

Meerdere partijen in de raad hopen dat de overname van de topsporthal geruisloos verloopt, zodat de vaste gebruikers zoals volleybalvereniging Orion, badmintonvereniging Phido en turnvereniging Ypsilon er niets van merken.

“We willen niet dat de huur nu extreem wordt verhoogd, zodat gebruikers worden weggejaagd”, zegt Bennie Ernst van het CDA. “Je kunt de verenigingen niet gaan opzadelen met hogere kosten”, vult Ans Putman van de Partij voor Lokaal Maatwerk aan. “Anders kun je die ook afschrijven.”

Onderbrengen in Sportbedrijf Doetinchem

De gemeente wil de topsporthal uiteindelijk gaan overdragen aan het Sportbedrijf Doetinchem waarin de verschillende binnensportaccommodaties zijn ondergebracht.

“Zodra de kans zich aandient om dit financieel te doen gaan we dit regelen”, aldus wethouder Steintjes.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
DOETINCHEM LOKAAL GEMEENTE DOETINCHEM
Deel dit artikel: