Winkelen op afspraak: Hema en Blokker wel, Ikea niet

ARNHEM - Naast veel kleinere winkels, gaan ook de Hema en Blokker volgende week open voor winkelen op afspraak. Dat geldt voor alle vestigingen van beide ketens. De Ikea daarentegen blijft mikken op online verkopen en blijft voor het overgrote gedeelte dicht.

Volgens de regels van het kabinet mogen er twee klanten per verdieping naar binnen en dan voor een tijdspanne van 10 minuten. De woordvoerders van zowel de Hema als de Blokker stellen, dat winkelen op afspraak op deze manier 'geen zoden aan de dijk zet'. Maar, zo benadrukken de twee, het contact met de klanten is zo belangrijk dat de ketens volledig aan de nieuwe manier van winkelen meedoen. Daarnaast blijft het systeem van 'Click en Collect' bestaan.

Ikea alleen open voor keukens

Voor woonketen Ikea is de opening, die premier Rutte dinsdagavond bood geen optie. De Ikea in Duiven blijft grotendeels dicht. Alleen klanten die gebruik maken van digitale plansystemen zoals voor keukens, kunnen vanaf woensdag langs komen, maar wel onder strikte voorwaarden.

Ikea stelt zich voor de rest te willen richten op online en het afhalen van bestellingen.

Twijfel bij ketens

Nog niet alle grote ketens weten wat ze gaan doen. Action is bezig met het opzetten van een digitaal reserveringssysteem, maar stelt tegelijkertijd dat de toegestane werkwijze van twee klanten per verdieping per 10 minuten eigenlijk niet geschikt is voor haar winkels. Action verwacht vanaf woensdag acht klanten per uur te kunnen gaan ontvangen.

Tuincentra hebben al eerder aangegeven zo snel mogelijk weer open te willen gaan, maar vinden dat er meer bezoekers moeten kunnen komen op het winkeloppervlak dat in de buitenlucht ligt. Tuinbranche Nederland gaat uit van één bezoeker per 40 vierkante meter. Bovendien wijst Tuinbranche Nederland erop, dat veel van tuincentra grote en hoge winkels zijn met glazen daken die open kunnen. De branchevereniging is bang, dat als er niet meer klanten mogen komen de centra met de lente in aantocht met veel onverkochte planten blijven zitten.

Zie ook: We mogen straks op afspraak winkelen: 'Superblij met dit lichtpuntje'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
ARNHEM GEMEENTE ARNHEM
Deel dit artikel: