Nieuws

Een houtkachel stoken? Zo doe je dat goed!

Wijbrand Pauw geeft de cursussen.
Wijbrand Pauw geeft de cursussen. © Omroep Gelderland
DRIEL - Nu we in coronatijd meer thuiszitten, hebben we ook meer tijd om de houtkachel te stoken. Het blijkt dat we dat niet altijd goed doen. Mensen die wat vaker door de wijk wandelen ervaren in deze tijd veel meer overlast door houtrook. Het verbranden van hout veroorzaakt fijnstof, wat slecht is voor het milieu en de gezondheid. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen ondervinden hiervan last.
Houtstook is de oorzaak van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland, bericht de NOS. Volgens het RIVM kan met rookreinigers ook de fijnstof uitstoot uit houtstook worden teruggedrongen. Er zijn ongeveer één miljoen houtkachels en -haarden in Nederland, op zo'n 7,8 miljoen huizen in Nederland.
De tekst gaat verder onder de video.
Houtstoken? Zo doe je dat milieuvriendelijk(er)!
En om die fijnstof iets terug te dringen, bieden de gemeente Arnhem en Natuur en Milieu Gelderland inwoners van Arnhem en omgeving de mogelijkheid om een online workshop kachel stoken te volgen. Volgens de milieu-organisatie vermindert de uitstoot met ruim 80 procent als hout wordt gestookt volgens de richtlijnen van de online cursus.

De Zwitserse methode

Cursusleider Wijbrand Pauw leert mensen de kachel aansteken op de 'Zwitserse manier'. "De meest gemaakte fout is de Zwitserse methode niet gebruiken. Van bovenaf aansteken en niet vanaf onderaf. Dat begint met goed gedroogd en goed gekloofd haardhout. Dat leg je onder in de kachel. Daarna gebruik je aanmaakhout, veel aanmaakhout. En daarboven gebruik je een goed aanmaakblokje, bijvoorbeeld van pijnboomkrullen."
En als je die tips opvolgt, dan zal het houtrook een stuk schoner en dus een stuk minder schadelijk zijn. "Houtrook is een sluipmoordenaar, je merkt het niet meteen. Maar mensen met astma kunnen er echt last van hebben. Ik vind het jammer dat mensen onnodig last krijgen van het stoken van de buren, daarom ben ik die cursussen gaan geven.
Het vuurtje brandt goed.
Het vuurtje brandt goed. © Omroep Gelderland

De tips

Natuur en Milieu benadrukt wel dat geen kachel stoken natuurlijk het beste is. Maar voor de mensen die toch het liefst bij een warme houtkachel willen zitten, hier enkele tips van cursusleider Wijbrand Pauw, chemisch technoloog en verkoper van duurzame houtkachels.
  • Gebruik altijd goed gedroogd hout
  • Zorg voor goed formaat brandhout (6 - 8 cm)
  • Gebruik veel aanmaakhout (10 - 15 latjes)
  • Goed aanmaakblokje van bijvoorbeeld pijnboomkrullen
Geschikt om te stoken is hout van de fruitbomen peer en appel, en de beuk en haagbeuk. Eikenhout kan ook prima gebruikt worden voor de houtkachel, maar dit hout heeft meer tijd nodig om te drogen, wel tot drie jaar. Minder geschikt hout komt van de lariks, grove den, populier, linde en esdoorn.

'Ik stook nu veel bewuster'

Ook de meest fervente stoker heeft veel kunnen leren van de online workshop van Wijbrand Pauw. Volgens Natuur en Milieu Gelderland heeft ruim 80 procent van de deelnemers na afloop aangegeven dat zij veel geleerd hebben. Zo ook Arnhemmer Theo de Keijzer.
"Je leest vaker in de krant dat mensen er last van hebben. De fijnstofuitstoot moet naar beneden, dus als ik daar een bijdrage aan kan leveren doe ik dat. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik niet meer met proppen krant moet werken om aan te steken."
Maar na de cursus heeft De Keijzer de kachel nog weinig kunnen stoken. "Haha, nee. De temperaturen zijn wat omhoog gegaan. Maar ik stook nu wel veel bewuster."