De kievit zit in de wei letterlijk in de nesten

HARREVELD - De Weidevogelvereniging Achterhoek zoekt meer vrijwilligers voor de bescherming van kievitsnesten. De kieviten gaan waarschijnlijk vanaf volgende week weer broeden.

Op dit moment zijn de kieviten nog aan het baltsen. De mannetjes proberen dan een vrouwtje te versieren. Lukt dat, dan worden er nesten gebouwd en eieren gelegd. De vogels wacht vervolgens een gevaarlijke tijd doordat de boeren met hun trekkers op het land in de weer zijn. De kieviten zitten dan letterlijk in de nesten.

Bekijk onze reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Oppassen geblazen

Het is voor de kievit dus oppassen geblazen voor de trekkers. Daarom helpen de vrijwilligers van de weidevogelvereniging de boer door nesten begin maart te markeren. Zodat die de broedplaatsjes kan omzeilen. "Dan zie je de nesten", vertelt akkerbouwer Walter Wolters in het Achterhoekse Harreveld. "Dan hoef je niet zo te turen."

Voedsel en veiligheid

De bescherming van de kievitsnesten is hard nodig, want het gaat niet goed met weidevogels in Nederland. Dat is onder meer te wijten aan een tekort aan insecten, de belangrijkste voedingsbron van de weidevogels. "Met voedsel en veiligheid kan de kievit zich voortplanten", zegt Jan van der Weyde van de Weidevogelvereniging Achterhoek. "Is dat er niet, dan is het gauw met de kievit gedaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
HARREVELD GEMEENTE OOST GELRE
Deel dit artikel: