Lokaal

Natuur- en Milieuorganisaties willen hoog water langer vasthouden

De uiterwaarden
De uiterwaarden © Michiel Verbeek
OOIJ - Een deel van de uiterwaarden in de Ooijpolder, de zogenaamde Buiten Ooij, is de afgelopen jaren ingericht als natte overstromingsvlakte. Dit betekent dat hoogwater van de Waal kan worden vastgehouden ten behoeve van waterbuffering maar zeker ook voor natuurontwikkeling. Toch staat de sluis nog tot 1 maart open en het hoogwater zakt in hoog tempo terug de rivier in.
Een groot aantal natuur- en milieuorganisaties betrokken bij de Gelderse Poort (Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort, IVN Nijmegen, VWG Rijk van Nijmegen e.o., RAVON, ARK Natuurontwikkeling en Burgerinitiatief Naar een Duurzame Ooijpolder) kijkt hier met lede ogen naar. Zij hebben de betrokken instanties daarom opgeroepen om verder leeglopen te stoppen en het water voor een lange periode vast te houden. Verder willen zij structurele en duurzame afspraken met het Waterschap over het vasthouden van hoogwater.
Zet die sluis dicht en houd dat water vast
Er zijn de afgelopen jaren veel investeringen gedaan om De Buiten Ooij in te richten als overstromingsvlakte. Het gebied is naast waterbergend ook aangewezen als gebied met doelen voor Natura 2000. Toch ziet het waterschap geen reden om het water nu al vast te houden, tot verbazing van de natuurorganisaties. In 2019 en 2020 hebben we immers kunnen zien dat het gebied volledig uitdroogde.
De genoemde organisaties roepen daarom het Waterschap op mee te werken aan het oplossen van de serieuze droogteproblematiek . "Zet die sluis dicht en houd dat water vast".