Het regent records: nooit was het warmer op 23 februari

HERWIJNEN - Voor de derde dag op rij is er een warmterecord gemeten in Gelderland. Het kwik liep op sommige plekken in onze provincie op tot boven de 18 graden, flink hoger dan het oude dagrecord. Dat meldt Weerplaza.

Op alle Gelderse weerstations werden nooit eerder zo hoge temperaturen gemeten op 23 februari. "Maar de records stonden ook niet zo scherp", vertelt meteoroloog Raymond Klaassen. In Herwijnen was het oude record 14,7 graden en in Hupsel werd het nooit warmer dan 14 graden.

Saharastof is weg

Aan het begin van de middag waren alle records al gesneuveld. "Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar", aldus Klaassen. De hoge temperaturen gaan volgens hem gepaard met een ‘aangenaam weerbeeld’. Er is veel ruimte voor de zon en ook niet onprettig: al het Saharazand heeft het luchtruim nu wel verlaten.

Zie ook: Kans op knalrode lucht door Saharazand

Het enige wat volgens de weerman hinderlijk is, is de wind. Die waait stevig (soms wel windkracht 5) vanuit het zuidwesten. "Dat merk je echt wel als je de wind tegen hebt op de fiets."

Nog warmer

Woensdag gaan er weer veel records sneuvelen. "Dan is het nog een graadje warmer", verwacht hij. "En er staat minder wind, wat ook weer aangenamer is op de fiets."

Vanaf donderdag gaan de temperaturen weer naar beneden, al blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Bovendien blijft het volgens Klaassen – op misschien wat regen op vrijdagavond na – droog.

Zie ook: Het was nog nooit zo warm op 22 februari

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
HERWIJNEN GEMEENTE WEST BETUWE
Deel dit artikel: