Lekker fietsen door de natuur: gemeente Voorst ziet het zitten, de buurt niet

TWELLO - Overbodig en slecht voor de natuur. Zo denkt een groep inwoners van Wilp en Twello over een nieuw fietspad langs het eeuwenoude riviertje de Fliert. De gemeente Voorst wil dit pad met een lengte van 1,8 km binnenkort gaan aanleggen.

Langs de oevers van het riviertje bij Twello is het waterschap momenteel bezig om het gebied aantrekkelijker te maken voor planten en dieren. De waterkwaliteit wordt verbeterd, het riviertje wordt breder en er komt meer beplanting. Tussen het groen wil de gemeente vervolgens een fietspad aanleggen.

'Wanneer het gebied toegankelijk is gemaakt, fietst of wandelt u straks tussen weilanden en meanderend schoon water vol met planten en kleine dieren', valt te lezen op de gemeentesite.

E-bikes en scooters

Hoewel het prachtig klinkt, zit het plan zo'n zestig inwoners omwonenden niet lekker. Ze willen dat de natuur in het gebied z'n gang kan gaan, zonder dat er e-bikes en scooters langs razen. "Er ligt nu een prachtig plan om dit gebied natuurlijker en mooier in te richten. Daar willen we bij helpen, maar daar past geen fietspad in", aldus Leander Ernst uit Wilp.

Met de groep omwonenden heeft Ernst bezwaar gemaakt tegen het nieuwe pad. "Het verstoort de natuur en het is overbodig", gaat hij verder. "Er ligt nu al een mooi fiets- en wandelpad wat de natuur op één punt raakt, als je er een pad helemaal langs legt dan heb je overal verstoring, terwijl je wil dat de natuur rust heeft." Naast het geluid van de fietsers vrezen ze ook voor afval tussen het groen.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Goed voor de recreatie

Wethouder Hans van der Sleen ziet juist mogelijkheden. "De belangrijkste reden om het fietspad aan te leggen, is om onze inwoners en bezoekers van de gemeente de kans te bieden onze prachtige omgeving te ervaren en hen in contact te brengen met de nieuw te ontwikkelen natuur en ons waardevolle landschap."

Volgens van der Sleen gaan natuurontwikkeling en een fietspad hand in hand. "Wij zien het als een gecombineerd project waarbij door grondaankoop zowel een recreatieve fietsroute als ook natuurontwikkeling mogelijk wordt gemaakt op gronden waar beide nog amper aanwezig waren. Voor dit project hebben wij twee ecologische scans laten uitvoeren waaruit dit ook bleek. We hopen dat we over een aantal jaar ook hier een ruime toename van biodiversiteit kunnen aantreffen."

Aanwijzingen voor een nadelig effect van een fietspad op de natuur zijn er volgens de wethouder niet. De route voegt volgens het college juist wat toe. "De aanleg van een fietspad langs de Fliert vergroot de bereikbaarheid voor fietsers en wandelaars."

Overbodig

Omwonenden stellen dat er niets mis is met de bereikbaarheid: er zijn volgens hen nu al mooie, veilige fietsmogelijkheden van noord naar zuid. Buurtbewoner Margriet van der Poel somt er drie op. "De Wilpsedijk, langs de nieuwe woonwijk bij Twello of via het Buddezand en het Wildezand."

Op de laatste route woont van der Poel zelf. "Het is een prachtig autoluw weggetje en ik vind het prima als mensen bij mij voor de deur langs fietsen." Ze ziet - helemaal in coronatijd - steeds meer voorbijgangers in haar straat. "Het wordt drukker en dat is een bedreiging voor de natuur. Het is belangrijk dat er ook ruimte blijft voor de natuur, juist omdat het drukker wordt."

Geen beton

De gemeente en de buurtbewoners hebben enkele keren met elkaar om de tafel gezeten over de plannen. Naar aanleiding daarvan heeft het college besloten om het pad niet uit te voeren in beton, maar in halverharding. Voor de groep omwonenden maakt dat de situatie niet anders, zij zien alleen een wandelpad of geen pad als een goede optie voor de natuur.

Een bezwarencommissie buigt zich naar verwachting in maart over hun bezwaren, mocht dat niets aan de plannen veranderen dan is de kans groot dat je nog dit jaar over het nieuwe fietspad kan fietsen. "Zodra de omgevingsvergunning definitief is gaan wij over tot aanleg van het fietspad", aldus de gemeente.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
TWELLO GEMEENTE VOORST
Deel dit artikel: