Nieuws

Dit jaar geen herdenking bij Rademakersbroek

Dit jaar geen herdenking bij Rademakersbroek
Dit jaar geen herdenking bij Rademakersbroek © REGIO8
SILVOLDE - De jaarlijkse herdenking van het fusilleren van 46 Nederlanders aan de Rademakersbroek in Varsseveld krijgt dit jaar een andere vorm. Vanwege de coronacrisis kiest Oude IJsselstreek voor een bloemlegging zonder publiek.
“De gebeurtenissen die net voor het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden bij Rademakersbroek, vormen elk jaar weer de basis voor een bijzondere herdenking”, aldus burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek. Zo was vorig jaar de burgemeester van het Duitse Rees voor het eerst aanwezig om een krans te leggen. In plaats van de gebruikelijke herdenking wordt dit jaar op 2 maart namens het bestuur van de gemeente en namens Varssevelds Belang een bloemstuk bij het monument gelegd.
Ieder jaar worden de slachtoffers op 2 maart herdacht bij het oorlogsmonument aan de Rademakersbroek. De 46 Nederlanders werden hier geëxecuteerd in een graanveld als reactie op de moord op vier Duitsers door verzetsgroep de Bark. Om deze slachtoffers te herdenken, is in 1949 het monument opgericht.
Foto: REGIO8