Nijmegen herdenkt verwoestend bombardement van 1944

NIJMEGEN - Nijmegen herdenkt maandag het bombardement op de stad. Vanwege de coronamaatregelen zijn de traditionele plechtigheden niet mogelijk. Er wordt zonder publiek herdacht.

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een enorm bombardement. De historische binnenstad werd grotendeels verwoest en 800 mensen verloren hun leven.

Elk jaar staat Nijmegen stil bij deze tragedie. Dat gebeurt ook dit jaar, maar vanwege de coronamaatregelen zag het programma er anders uit dan gebruikelijk. Er is geen publiek aanwezig, maar alles kon vanaf 13.00 uur gevolgd worden via een stream op de gemeentesite en op de lokale zender RN7.

De klokken luiden om 13.28 uur

In het programma is onder meer een gesprek te zien van burgemeester Hubert Bruls met historicus Joost Rosendaal. Hij schreef een boek over die fatale dag op 22 februari: 'Nijmegen 44. Verwoesting, verdriet, verwerking'.

Verder zijn er toespraken door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol en van een afgevaardigde van de Amerikaanse ambassade. Ook Nijmegenaar Bart Janssen houdt een toespraak. Hij schreef met zijn boek 'Het verdriet van Nijmegen' , een eerbetoon aan de oorlogsdoden in zijn stad.

Bart Janssen vertelt op de begraafplaats aan de Daalseweg over het bombardement:

Er zijn ook beelden vanaf de begraafplaats aan de Daalseweg en kinderen van de Montessorischool lezen gedichten voor. Om exact 13.28 uur, het tijdstip van het bombardement, luiden de kerkklokken en wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daarna zal burgemeester Bruls namens iedereen die zich betrokken voelt een krans leggen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN GEMEENTE NIJMEGEN
Deel dit artikel: