SBL met REGIO8 omroep voor Berkelland

BORCULO - Stichting Berkelland Lokaal (SBL) wordt vanaf volgend jaar de lokale omroep in Berkelland.

In samenwerking met REGIO8 wil de omroep ruimte geven aan lokaal nieuws, maar tegelijkertijd een slag slaan in de professionalisering.

“Wij gaan het journalistieke karakter terugbrengen bij de lokale omroep in Berkelland”, zegt Bas te Velthuis, voorzitter van SBL, over de toekenning van de licentie. Voorgaande jaren was Leuk.fm in samenwerking met Gelre FM de omroep voor Berkelland. “Maar daarmee hebben we de binding met de inwoners verloren”, vindt Te Velthuis, die als programmaleider betrokken was bij deze samenwerking. “De studio stond niet meer in Berkelland, we waren niet meer zichtbaar op straat en dus ook niet benaderbaar. Het werd steeds minder beluisterd, simpelweg omdat onze identiteit weg was.”

Dat was reden voor Stichting Berkelland Lokaal, een samenwerking tussen REGIO8 en Nieuws uit Berkelland, om de aanvraag te doen. In de nieuwe situatie wordt de dagprogrammering op de radio gevuld door Optimaal FM en REGIO8, maar is ruimte voor lokale programma’s in avonden en in het weekend. “We willen programma’s maken die er toe doen en die lokaal gericht zijn”, zegt Te Velthuis over de ambitie met de licentie. “Dan gaat het om een sportprogramma, uitzendingen met onder meer politiek nieuws uit Berkelland en een dialectprogramma.”

Journalistieke kracht vanuit Berkelland
Om zichtbaar te worden in gemeente zoekt de stichting een fysieke locatie in Berkelland van waaruit journalisten en andere krachten kunnen werken. Te Velthuis ziet veel voordelen in de samenwerking met REGIO8. “Aan de ene kant heb je onze vrijwilligers, aan de andere kant heeft REGIO8 journalisten in dienst die kunnen worden ingezet in Berkelland. Dat is een groot voordeel, want op die manier kunnen we professioneel nieuws brengen uit de gemeente.”

Aanvulling voor REGIO8
Voor REGIO8 betekent de samenwerking een kans om meer nieuws te brengen uit het oosten van de Achterhoek. “In onze ogen is het een mooie stap in de ambitie om uiteindelijk een streekomroep voor de hele regio te worden”, vindt redactiecoördinator Jasper Hazelaar. “De komende tijd voeren we overleg over de exacte invulling, maar het nieuws uit Berkelland krijgt een zichtbare plek in de berichtgeving van REGIO8.”

Foto: Bas te Velthuis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
REGIO8 BORCULO GEMEENTE BERKELLAND
Deel dit artikel: