Vrijwilligerscentrale Nijmegen en Sterker slaan handen ineen

NIJMEGEN - De Vrijwilligerscentrale Nijmegen (VWC) en Sterker sociaal werk zijn een bestuurlijke fusie aangegaan. VWC speelt vaak in op actuele maatschappelijke ontwikkelingen, zoals nu in coronatijd. Om de dienstverlening verder te versterken, is in 2020 intensievere samenwerking gezocht met Sterker sociaal werk. Dit leidde onlangs tot de bestuurlijke fusie van beide organisaties.

Bij Sterker zijn, naast vele professionals, ruim 600 vrijwilligers actief in een of meerdere vrijwilligersprojecten en -diensten. Sterker werkt al langer samen met de Vrijwilligerscentrale. Door nu de handen ineen te slaan, vergroot Sterker haar kennis en expertise in vrijwilligersbeleid en krijgt vrijwilligerswerk een nog prominentere rol binnen de organisatie.

Fusie NIM en Swon

Sterker sociaal werk is in 2017 ontstaan uit een fusie tussen NIM Maatschappelijk Werk en Swon het seniorennetwerk. Sterker biedt hulp en ondersteuning aan mensen in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, West Maas en Waal en voor Buurtbemiddeling ook in Lingewaard en Overbetuwe.

Zelfstandige stichting

Aan de organisatie en dienstverlening van de VWC verandert niets: zij blijft een zelfstandige stichting. Net zoals de afgelopen 40 jaar kunnen Nijmeegse vrijwilligers en maatschappelijke organisaties een beroep blijven doen op de VWC. Mirjam Kaptein van de Vrijwilligersscentrale: “Ons doel ís en blijft het matchen van vrijwilligers met klussen binnen alle sectoren in onze stad, zoals zorg en welzijn, sport, natuur en milieu, onderwijs, kunst en cultuur. De bestuurlijke fusie met Sterker geeft een stevige basis om duurzaam aan onze ambities te werken.” De ervaringen van Sterker met vrijwilligerswerk voegen kennis toe die de VWC weer kan delen met andere vrijwilligers en organisaties.

Ervaringsdeskundigheid

Vrijwilligers brengen vaak belangrijke ervaringsdeskundigheid mee. Zij zijn de ogen en oren van Sterker. Anja van Baardewijk (Sterker): “Vrijwilligers zijn onmisbaar. Ze zetten zich met overgave in voor een ander, en halen er ook voor zichzelf veel voldoening uit. Dat willen we verder stimuleren. Samen met de VWC kunnen we dit nog beter doen.”

Nationale jaar van de vrijwilliger

Landelijk is 2021 het nationale jaar van de vrijwilliger. Onder het motto ‘Mensen maken Nederland’ is er volop aandacht voor het vrijwilligerswerk, en de enorme meerwaarde daarvan voor de Nijmeegse samenleving.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: