Verpaupering wijk ’s-Heerenberg aangepakt

'S-HEERENBERG - De verpaupering van 's-Heerenberg Oost moet worden gestopt door een plan dat door de gemeente, woningcorporatie Plavei en inwoners wordt opgesteld.

Het vertrek van de supermarkt was een aantal jaren geleden het startsein voor een exodus van ondernemers, waar zwerfafval en jeugdproblematiek voor in de plaats kwam.


“Als je door de wijk rondloopt zie je links en rechts wat verpaupering”, zegt Gerard Frerix, lid van de belangengroep die zich inzet voor een revitalisatie van de wijk. “Als we nu met z’n allen er een mooi traject van maken kunnen we de wijk een boost geven. We zijn natuurlijk de grootste wijk van Montferland, daar mag best wat zitten.” Zo was winkelcentrum De Bongerd ooit een bruisend middelpunt in de wijk, nu is een snackbar als laatste zaak overgebleven. “Sinds de Albert Heijn weg is gegaan zijn de andere winkels ook weggegaan”, schetst eigenaar Rik Bijsterbosch van Resto De Bongerd. “Toen werd het een hangjeugdplek. Dat begon met graffiti, maar het loopt nu wel echt de spuitgaten uit.”

Dat er naar voorbeeld van de Bloemenbuurt in Didam nu de mogelijkheid is om als inwoners mee te praten over de renovatie van de 's-Heerenbergse wijk, doet Frerix goed. Onder zijn leiding wordt er een inventarisatie gemaakt van alle verlangens van bewoners. “Dat wij zelf aan zet zijn, is uniek”, vindt de inwoner van de stad, die positief is over de vorm van burgerparticipatie waar de gemeente voor kiest. “Voor de politiek is het een unieke kans om datgene dat ze roepen om dat daadwerkelijk met ons te realiseren.”

‘Nieuw winkelcentrum met supermarkt’
Ondernemer Bijsterbosch heeft duidelijke wensen voor het verpauperde winkelcentrum De Bongerd. “Het allerbeste is: alles naar de grond en een nieuw winkelcentrum bouwen, mét supermarkt, mét mij erbij en eventueel met een kapsalon en een huisarts”, zegt de eigenaar van Resto De Bistro. “Dat de hele buurt weer hier zijn of haar boodschappen kan halen.”

Foto: REGIO8

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: