Nieuws

Groen licht voor 'smeerpijp' voor vies grondwater Enka-terrein

De vervuiling is afkomstig van het voormalige ENKA-terrein
De vervuiling is afkomstig van het voormalige ENKA-terrein © Omroep Gelderland
EDE - Vervuild grondwater van het oude Enka-terrein in Ede mag via een kilometerslange pijplijn afgevoerd worden naar de Nederrijn bij Wageningen. Dat oordeelt de rechtbank nadat twee milieugroepen in beroep gingen tegen het plan.
Het grondwater in Ede is op sommige plekken vervuild met stoffen die afkomstig zijn van de oude Enka-fabriek bij het station. Het water zit op een diepte van veertig meter, maar zorgt soms voor een rotte eieren lucht. Ook dreigt de vervuiling zich te verspreiden naar stadsvijvers en natuurgebied Bennekomse Meent.

Oppompen en lozen

Het Waterschap Vallei en Veluwe wil het vieze grondwater oppompen en via een acht kilometer lange pijp lozen in de Nederrijn. Daarvoor zijn vergunningen verleend, maar die zijn tegen het zere been van twee milieugroepen. Die spraken eerder van een 'smeerpijp'. Zij vreesden natuurschade en zagen liever dat het water werd opgepompt en gefilterd, om daarna weer te worden teruggepompt in de bodem.

Onderzoek

Volgens de rechter onderzocht het waterschap in eerste instantie onvoldoende wat de gevolgen van de lozing zijn voor de natuur. Aanvullende onderzoek gaf vervolgens wel voldoende duidelijkheid. De sanering kan daarom doorgaan. Door de rechtszaak loopt het project wel vertraging op, maakte het waterschap eerder al bekend.
De bezwaarmakers wezen ook op de aanwezigheid van schadelijke dioxinen. Monsters van het grondwater brachten echter geen dioxines aan het licht.