Groen licht voor 'smeerpijp' voor vies grondwater Enka-terrein

EDE - Vervuild grondwater van het oude Enka-terrein in Ede mag via een kilometerslange pijplijn afgevoerd worden naar de Nederrijn bij Wageningen. Dat oordeelt de rechtbank nadat twee milieugroepen in beroep gingen tegen het plan.

Het grondwater in Ede is op sommige plekken vervuild met stoffen die afkomstig zijn van de oude Enka-fabriek bij het station. Het water zit op een diepte van veertig meter, maar zorgt soms voor een rotte eieren lucht. Ook dreigt de vervuiling zich te verspreiden naar stadsvijvers en natuurgebied Bennekomse Meent.

Oppompen en lozen

Het Waterschap Vallei en Veluwe wil het vieze grondwater oppompen en via een acht kilometer lange pijp lozen in de Nederrijn. Daarvoor zijn vergunningen verleend, maar die zijn tegen het zere been van twee milieugroepen. Die spraken eerder van een 'smeerpijp'. Zij vreesden natuurschade en zagen liever dat het water werd opgepompt en gefilterd, om daarna weer te worden teruggepompt in de bodem.

Zie ook: Rechter buigt zich over Enka-vervuiling en 'smeerpijp' in Ede

Onderzoek

Volgens de rechter onderzocht het waterschap in eerste instantie onvoldoende wat de gevolgen van de lozing zijn voor de natuur. Aanvullende onderzoek gaf vervolgens wel voldoende duidelijkheid. De sanering kan daarom doorgaan. Door de rechtszaak loopt het project wel vertraging op, maakte het waterschap eerder al bekend.

De bezwaarmakers wezen ook op de aanwezigheid van schadelijke dioxinen. Monsters van het grondwater brachten echter geen dioxines aan het licht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
EDE GEMEENTE EDE
Deel dit artikel: