Nieuws

Boer Thijs blij met vrijspraak na 'onrecht' rond agent met getrokken wapen

De motoragent neemt boer Thijs Wieggers onder schot.
De motoragent neemt boer Thijs Wieggers onder schot. © Bluetiger.studio/Rutger van Lier
BLEISWIJK - De Mariënveldse melkveehouder Thijs Wieggers van Farmers Defence Force Oost-Achterhoek is woensdag door de politierechter in Rotterdam alsnog vrijgesproken van het bedreigen van een motoragent met zijn trekker.
Volgens de agent bedreigde Wieggers hem, door met de trekker zijn richting op te rijden. Dat gebeurde afgelopen zomer in Bleiswijk, toen de boeren een afslag naar de McDonalds wilden nemen op de terugweg na een dagje actievoeren bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie voor supermarkten. Agenten hielden de boeren aan: ze mochten niet afslaan.

Onder schot

Toen de motoragent niet wilde toelichten waarom niet, stapte Wieggers in zijn trekker. De agent dacht dat hij aangereden ging worden en nam de boer onder schot omdat hij zich bedreigd voelde.
Bekijk hier hoe Thijs thuis werd ontvangen. De tekst gaat eronder verder.
Boer Thijs krijgt een warm ontvangst na vrijspraak

In beroep tegen taakstraf

Het Openbaar Ministerie (OM) schreef daarop tijdens een hoorzitting voor Wieggers 40 uur taakstraf en 430 euro boete uit, maar de boer ging daar niet mee akkoord en liet de zaak voor de Rotterdamse politierechter komen. Die zitting was woensdagochtend.

Ooggetuige en twijfel

"Volgens de boer zelf reed hij achteruit, en niet vooruit richting de agent. Die lezing wordt ondersteund door een ooggetuige die ook op zitting is gehoord, en door foto's waarop de richting waarin de trekkerbanden staan dat ook ondersteunt", bevestigt een woordvoerder van de Rechtbank Rotterdam in Dordrecht. "Daarmee is er zoveel twijfel over de beschuldiging dat vrijspraak volgde."

'Onrecht aangedaan'

Wieggers is zelf blij met de vrijspraak. "We vonden al dat ons onrecht werd aangedaan. Mijn verklaring en die van de getuige waren nagenoeg hetzelfde. Dat woog zwaar."
Het Openbaar Ministerie (OM) kan nog wel in hoger beroep gaan binnen twee weken.
Boer Thijs Wieggers zelf over zijn vrijspraak:
Gelderse Farmers Defence Force boer Thijs Wieggers alsnog vrijgesproken van bedreigen motoragent

Zie ook: