Nieuws

Paden vol poep, kaalgevreten grasvelden en luid gekwaak: Zutphen is ganzen zat

Zutphen wil minder ganzen in de stad, want ze zorgen voor overlast.
Zutphen wil minder ganzen in de stad, want ze zorgen voor overlast. © Pixabay
ZUTPHEN - Met haar vijvers en singels is Zutphen een heus kuuroord voor ganzen. Maar de aantallen blijven maar groeien en de dieren geven overlast, stelt het college. Daarom wil zij de populatie op diervriendelijke wijze gaan terugdringen.
"Er zijn ontzettend veel ganzen in de stad", zegt wethouder Annelies de Jonge. Paden vol ganzenpoep, kaalgevreten grasvelden en luidruchtig gekwaak zijn volgens De Jonge het gevolg.
Ook vertonen de watervogels regelmatig agressief gedrag. "In bepaalde tijden kan er niet meer door kinderen gespeeld worden op hun eigen speelveld. Ook de voetbalclub heeft er last van. De gans wordt overdreven dominant."

Eieren in-oliën

Vanwege de vele klachten en gevaarlijke verkeerssituaties die ontstaan wanneer een ganzenfamilie de weg oversteekt, wil de gemeente iets doen. Ze start met natuurlijk gansbeheer. "We zorgen ervoor dat niet alle eieren uitkomen. Dit doen we door een aantal eieren uit een nest met maiskiemolie te behandelen. Hierdoor ontwikkelen zich geen kuikens in die eieren.”
Als een gans een nest heeft met bijvoorbeeld vijf eieren, wordt tijdens de broedperiode een deel van de eieren in-geolied, door een gespecialiseerd bedrijf. Zo komen minder eieren tot ontwikkeling, waardoor er minder jongen komen. "Daarnaast laten ganzen hun broedsucces meewegen in de keuze van hun broedplek. Hierdoor verwachten we een afname van broedsels op deze locaties voor de komende jaren."

Diervriendelijk

Deze nestbehandeling, waarbij de eieren in maiskiemolie worden gedompeld, is volgens de wethouder een diervriendelijke methode. "Door de geboorte van nieuwe ganzen zoveel mogelijk te beperken, hoeven we geen levende ganzen af te voeren."
De gemeente roept inwoners op om de dieren vooral niet te voeren. Om diverse groenstroken in de stad plaatst de gemeente ook nog lage hekken, om de gans daar ook te weren. "Dit totaalpakket aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de ganzen Zutphen als een minder aantrekkelijke woonplaats gaan zien. Het is de verwachting dat de ganzenoverlast hierdoor afneemt."
Voor de aanpak van de ganzenoverlast trekt Zutphen dit jaar een kleine 13.000 euro uit.