nieuws

'Onacceptabel', 400.000 euro weg bij chronisch zieken in Wageningen

Chronisch zieken met een kleine beurs krijgen waarschijnlijk een lagere tegemoetkoming van de gemeente Wageningen.
Chronisch zieken met een kleine beurs krijgen waarschijnlijk een lagere tegemoetkoming van de gemeente Wageningen. © Pixabay
WAGENINGEN - Wageningen gaat snijden in tegemoetkomingen voor chronisch zieken. De gemeente wil met een 'versobering' 400.000 euro per jaar besparen. Dat staat in plannen die de gemeenteraad maandagavond besprak. De Cliëntenraad vindt het plan onacceptabel.
Nu krijgen chronische zieken met een laag inkomen geld van de gemeente om hun ziektekosten (deels) te kunnen betalen. Maar volgens de gemeente overlapt die regeling andere regelingen waardoor mensen vaak dubbelop geld ontvangen. De grootste kostenposten voor chronisch zieken zouden al gecompenseerd worden met andere regelingen, stelt de gemeente.

Versoberde voorziening

De ruime tegemoetkoming vanuit de gemeente vervalt daarom per 2022. Wageningen gaat vervolgens met maatwerk bekijken hoeveel resterende extra zorgkosten iemand heeft en in hoeverre de gemeente die kan compenseren.
"In 2021 ontvangen alle chronisch zieken een inlichtingenformulier om hun kosten op te geven, zodat we daarmee goed zicht krijgen op hoe we een versoberde voorziening voor chronisch zieken kunnen inrichten", staat in de gemeentestukken.
Het plan is onderdeel van een pakket aan bezuinigingen die de gemeente Wageningen wil doorvoeren om financieel gezond te blijven.