GLD doc - Onderbuikgevoel

GLD doc - Onderbuikgevoel
GLD doc - Onderbuikgevoel
Abortus, het is nog altijd een beladen onderwerp, een taboe waar weinig over gesproken wordt. Dat was al zo ten tijde van de oprichting van de abortuskliniek in Arnhem en 50 jaar later is er weinig veranderd.
En dat is best bijzonder, want vanaf de beginjaren worden in Nederland gemiddeld 30.000 abortussen per jaar uitgevoerd. Het Mildred Huis, zoals de kliniek toen heette, kan juist in Arnhem starten, omdat de plannen en financiering daar het verst gevorderd zijn.
In deze documentaire spreken we verschillende personen die herinneringen hebben aan deze kliniek. Bijvoorbeeld oud-verpleegkundige Jeannette Corstiaensen (80 jaar). Zij herinnert het zich nog goed, die allereerste behandeling op zaterdag 27 februari 1971 in de eerste abortuskliniek van Nederland. Met een dosis gezonde spanning stond ze het team bij. En een van de oprichters, Paul Bekkering (90 jaar), vertelt dat hij 'verdomd hard' heeft gewerkt als abortusarts, met daarnaast ook nog zijn huisartsenpraktijk.
Ook komt Esther (46 jaar) aan het woord. Ze is destijds 19, studeert klassieke talen op de universiteit in Nijmegen en haar toekomst ligt voor haar open. Totdat ze ongewenst zwanger raakt. Ze heeft geen ruimte voor een kind in haar leven. In de documentaire Onderbuikgevoel kijken de oud-medewerkers en Esther terug op de keuze die zij maakten, die hun leven voorgoed zouden veranderen.
De documentaire Onderbuikgevoel is op 23 februari om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. De documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist.
GLD doc - Onderbuikgevoel