Monument voor Spitfire-piloot overleeft ijs en hoogwater

HERWEN - Het monument voor Spitfire-piloot Mervyn Wheatley in Herwen heeft het hoogwater en het ijs overleefd. Initiatiefnemer van het monument Sander Woonings laat opgelucht de foto's zien van het beeld, dat inmiddels weer voor een groot deel boven water is. Maar het was een spannend weekje.

Vrijwel elke dag is Woonings gaan kijken in de uiterwaarden bij Herwen hoe het met zijn monument ging. Een week geleden verdwenen de gedenksteen en het informatiebord met de foto van de omgekomen piloot volledig onder water. Dat was te verwachten, wist Woonings, maar die vrieskou erbij baarde hem toch wat zorgen. "Als het water gaat zakken en er ligt een laag ijs op, kan dat ijs de steen misschien beschadigen", zei Woonings een halve week geleden.

De tekst gaat verder onder de foto:

Volledig onder water. Foto: Sander Woonings Foto: Sander Woonings

Het herdenkingsmonument werd in maart 2020 onder in de Puttmanskrib geplaatst voor de in 1940 omgekomen Engelse Spitfire-piloot Mervyn Wheatley. Vanwege de coronacrisis ging de officiële onthulling toen niet door, maar ook de vervolgdata die waren geprikt, zijn tot nu toe allemaal gecanceld. Het zou dan toch niet gebeuren dat er nog vóór de officiële onthulling schade zou komen aan het beeld door verschuivend ijs? Woonings bleef optimistisch, maar hield de situatie ter plekke nauwlettend in de gaten.

IJs weggehakt

Inmiddels kan hij opgelucht ademhalen: Het water zakt snel en het beeld is ongeschonden gebleven. Twee dagen geleden heeft hij nog wel, voor de zekerheid, al het ijs rondom het stenen beeld weggehakt. "Ja, dat was denk ik noodzakelijk om geen schade te krijgen."

Het bijbehorende informatiebord met de foto was wel behoorlijk vies geworden van het hoge water. "Maar dat heb ik meteen even schoongepoetst", vertelt Woonings.

De kans is groot dat het beeld over een paar dagen weer volledig 'op het droge' staat, klaar voor een officiële onthulling, die er ooit -na de coronacrisis- gaat komen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
GEMEENTE ZEVENAAR HERWEN GEMEENTE RIJNWAARDEN
Deel dit artikel: