Celstraf voor Nijmegenaar die premier Mark Rutte bedreigde op Twitter

NIJMEGEN - Een 50-jarige man uit Nijmegen moet 45 dagen de cel in voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte. Ook heeft hij een contactverbod van drie jaar opgelegd gekregen. Hij is vrijgesproken voor het bedreigen van koning Willem-Alexander.

De Nijmegenaar uitte afgelopen april zijn bedreigingen op Twitter. Rutte beschuldigde hij ervan pedofiel te zijn en de premier zou ‘maandag voor honderd procent dood zijn en er zou nooit iemand voor veroordeeld worden’.

Ernstig bedreigd

Op de profielfoto van zijn Twitteraccount was een foto te zien waarop hij een vuurwapen tegen zijn hoofd hield. Rutte zou zich door de tweet ernstig bedreigd hebben gevoeld. De minister-president deed aangifte. De Nijmegenaar hoeft nu niet opnieuw de cel in, omdat hij de opgelegde straf al in voorarrest heeft uitgezeten.

Zie ook: Celstraf geëist tegen Nijmegenaar die koning en Rutte bedreigde

Tegen de koning zou de verdachte op Twitter hebben gezegd 'dat zijn tijd was gekomen'. De koning had de man nadien geblokkeerd op de berichtendienst. De man is vrijgesproken van het bedreigen de koning, omdat volgens de rechtbank uit de tweet is af te leiden dat die aan iemand anders is gericht.

Verbaasd dat hij serieus werd genomen

Het Openbaar Ministerie eiste dat de man – die eerder werd veroordeeld voor bedreiging – 264 dagen de cel in moest, waarvan 180 voorwaardelijk. De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening dat de Nijmegenaar volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar is.

De man heeft de beschuldigingen bekend. Hij zei twee weken terug verbaasd te zijn dat zijn acties serieus werden genomen. De Nijmegenaar zat, verklaarde hij, ‘in een lastige periode'. Hij had net gehoord vader te zijn van een dochter van 32 en hij had zijn tweets verstuurd onder invloed van kalmeringsmiddelen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
NIJMEGEN GEMEENTE NIJMEGEN
Deel dit artikel: