nieuws

Verhaal overlevende concentratiekampen en bootbombardement gaat de wereld over

Schrijver Frank Krake en Wim Aloserij bij de verschijning van het boek in 2018.
Schrijver Frank Krake en Wim Aloserij bij de verschijning van het boek in 2018. © Jan van Schijndel
LOCHEM - Het boek 'De laatste getuige' van Frank Krake gaat de wereld over. Het boek vertelt het verhaal van de Lochemse Wim Aloserij, die tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen en een bootbombardement overleefde. In minstens tachtig landen zal het nu verschijnen.
Aloserij overleefde op wonderlijke wijze Kamp Amersfoort en twee concentratiekampen in het Duitse Neuengamme en Husum. Maar daar bleef het niet bij, want hij was ook één van de 400 overlevenden van een bombardement op een cruiseschip met 7000 gevangenen. In 2018 schreef Frank Krake hier een boek over waar 75.000 exemplaren van werden verkocht. Voor de wereldwijde versie kan Aloserij er zelf niet meer bij zijn; hij overleed in 2018 op 94-jarige leeftijd, een paar weken na de eerste verschijning van het boek.

'Echt ongelofelijk'

Krake vertelt aan Omroep Gelderland: "Het verhaal is met veel enthousiasme ontvangen door gerenommeerde buitenlandse uitgevers. Het is vanuit Engeland omarmd door de op één na grootste uitgever van het land, die naast het Verenigd Koninkrijk de rechten voor 81 Engelstalige landen heeft verworven; van Afrika tot Azië en van Australië tot de Caribbean. Ik heb de lijst hier liggen, echt ongelofelijk."
Krake heeft het boek als eigen uitgever op de markt gebracht en ziet dit dus als een groot persoonlijk succes: "Voor mij als self-publisher is het natuurlijk fantastisch als een boek, dat je met zoveel passie en inzet maakt, zo'n vlucht neemt en een groot succes wordt. Dan zie je dat je ook met een minibedrijf als schrijver/uitgever toch de droom van een internationale doorbraak succesvol kunt najagen."
Naast Engeland zijn er ook rechten voor het boek verkocht in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Hongarije en Slovenië. Krake kreeg hierbij hulp van literair agentschap Sebes & Bisseling.