Waarschuwing: ga niet schaatsen op ondergelopen uiterwaarden

WAGENINGEN - Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt schaatsliefhebbers niet te gaan rijden op ondergelopen uiterwaarden langs de grote rivieren. Die uiterwaarden zullen snel in ijsvlaktes veranderen als het zo hard gaat vriezen als verwacht, maar de ijsvloer kan makkelijk breken. Dat is gevaarlijk, aldus Patrick Gaynor van het waterschap.

Waterschappen laten de uiterwaarden langs de grote rivieren gecontroleerd onderlopen als het hoogwater is. Daar zijn die gebieden ook voor bedoeld. Nu het hoogwater is, zijn overal enorme watervlaktes te zien.

Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn zaterdagavond het hoogste punt zal bereiken en dan op ongeveer 14,50 meter boven NAP bij Lobith staat. Het hoge water houdt naar verwachting een aantal dagen aan. Zo'n hoge waterstand is voor het laatst in 2018 voorgekomen.

Het waterpeil in ondergestroomde uiterwaarden beweegt mee met dat van de rivier. Het water kan dus onder het ijs wegzakken. Als dat gebeurt, zal de ijsvloer aan de kanten breken en scheuren. Schaatsers kunnen niet zien hoe diep het water onder het ijs is.

Vallei en Veluwe raadt daarom aan alleen op bevroren sloten te gaan schaatsen.

Veel mensen hebben zin in de winterpret. De schaatsen en sleeën vliegen over de toonbank, momenteel. Bekijk de video.

Zie ook: Niet alleen maar winterpret komend weekend: sneeuwstorm op komst

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
WAGENINGEN GEMEENTE WAGENINGEN
Deel dit artikel: