'Toeristen jagen tientallen wilde koeien, kalfjes en paarden het hoge water in'

BEUNINGEN - Tientallen wilde koeien, kalfjes en paarden zijn woensdagmiddag het water in gedreven door hoogwatertoeristen. Dat zegt Roeland Vermeulen, directeur van FREE Nature en beheerder van de dieren. Op social media worden zorgen geuit over de dieren, nu het water in de Waal stijgt.

De vluchtplaatsen voor de paarden en koeien van FREE Nature zijn inmiddels voor mensen afgesloten, zegt Vermeulen. "Op de vluchtplaats ligt hooi voor de dieren. De dieren zijn badend teruggekomen naar de vluchtplaats. Er zijn meer vluchtplaatsen, sommige worden door het hoogwater een eiland, maar we kunnen er altijd nog met een bootje naartoe. We zorgen dat er voldoende hooi ligt."

'Dieren in uiterwaarden worden verwaarloosd'

Op Twitter is te lezen dat mensen zich zorgen maken over het lot van de dieren. Dierenliefhebber Annemieke van Straaten, houdt de situatie bij Beuningen nauwlettend in de gaten.

Ze vindt het kwalijk dat de dieren niet droog kunnen staan en spreekt van verwaarlozing. "Ze kunnen niet droog staan en niet droog liggen. Het is er kleddernat en de dieren kunnen nergens schuilen. Als een paardenhouder zo met zijn dieren om zou gaan, zou het strafbaar zijn."

'Dieren staan hier veilig'

De beheerder van de koeien en paarden noemt de situatie 'niet zo spannend'. "Met water in de uiterwaarden hebben we eigenlijk ieder jaar wel te maken. Dit jaar is de waterstand wel het hoogste van de afgelopen tien jaar, maar de dieren staan daar veilig. De hoogwatervluchtplaats ligt hoger dan de dijk. Als het daar onder water komt te staan, loopt eerst het dorp Beuningen onder water."

Zie ook: ons liveblog over het hoogwater

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
BEUNINGEN NATUUR GEMEENTE BEUNINGEN
Deel dit artikel: