Eeuwenoude bomen van Paleis Het Loo mogen worden gekapt

APELDOORN - Omwonenden van het Paleis het Loo die met de Wet Natuurbescherming in de hand probeerden het kappen van monumentale bomenlanen bij de Paleistuin tegen te houden, hebben geen gelijk gekregen van de bestuursrechter in Arnhem.

In de tuin huizen een boommarter, vleermuizen en vliegende herten (een keversoort) die beschermd worden door de Wet Natuurbescherming. Het Loo kreeg evenwel van de Provincie Gelderland een ontheffing omdat de dieren - onder meer met een vervangende nestkast voor de boommarter - door de kap niet in gevaar zouden komen. Omwonenden zijn het daar niet mee eens.

Omvallende bomen

Het Loo wil de bomenrijen vervangen voor de veiligheid van bezoekers. Dat werd dringender toen een beuk tegen het entreegebouw viel en in februari 2020 nog een eik tegen een paleisvleugel.

Zie ook: Eeuwenoude bomen Paleis Het Loo tegen de vlakte

Volgens omwonenden gebruikt Paleis Het Loo die twee bomen als 'excuusbomen' voor de kap. Uit een onderzoek, waarbij aan takken van bomen is trokken, zou zijn gebleken dat de meeste bomen gewoon in goede conditie zijn en niet zomaar afbreken. Volgens omwonenden is dat onderzoek onder de pet gehouden.

De oudste bomenrijen van het tuinencomplex zijn net als het paleis zelf van eind zeventiende eeuw. Het Loo wil ook een bosparkeerplaats voor gebruikers van het paleis aanleggen, maar dat staat volgens een woordvoerder los van het vervangen van de oude bomenlanen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
APELDOORN GEMEENTE APELDOORN
Deel dit artikel: