nieuws

Rust voor dieren in ondergelopen en afgesloten uiterwaarden

De uiterwaarden lopen vol.
De uiterwaarden lopen vol. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Om dieren die op de vlucht zijn voor hoogwater rust te gunnen, heeft natuurbeheerder Staatsbosbeheer een aantal uiterwaarden afgesloten. Ondanks die maatregelen wacht vooral veel kleinere dieren een verdrinkingsdood.
Grote grazers in de uiterwaarden zoeken droge plekken op. Dat zijn vaak maar kleine stukjes land middenin overstroomde polders. Als de dieren daar schrikken, gaan ze het water in en verdrinken. Om die reden zorgen natuurbeheerders ervoor dat recreanten niet in de buurt kunnen komen.
En dus sluit Staatsbosbeheer onder meer de Millingerwaard bij Nijmegen, de Loenensche Buitenpolder bij Slijk-Ewijk, natuurgebied Wakkere Dijk bij Slot Loevestein en gebieden bij Dreumel en Hurwenen. Als het water verder stijgt, volgen meer afsluitingen.

Water richting 15 meter

De waterstand van de Rijn bij Lobith is dinsdagmorgen gestegen naar 13,38 meter boven NAP. Tegen het einde van de week verwachten Rijkswaterstaat en de waterbeheerders de hoogste waterstand. Die zal net onder de 15,00 meter boven NAP blijven.
Dat is vergelijkbaar met het hoge water van 2018. Het hoogwater veroorzaakt geen grote problemen, maar 'het is wel heel veel water', aldus een woordvoerster van waterschap Rivierenland, dat de rivierdijken vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland beheert.

Klein wild

Klein wild, zoals mollen en muizen, verdrinkt meestal in het hoge water. Kleine dieren die wel een droge plek hebben gevonden, worden vaak gegrepen door roofvogels, aldus Staatsbosbeheer.
Hoogwater in de rivieren trekt altijd veel kijkers. Waterschappen waarschuwen dat belangstellenden op de smalle dijken zich aan de coronaregels moeten houden, zoals voldoende afstand houden en geen groepsvorming.