nieuws

Actievoerders keren huiswaarts in Apeldoorn, demonstratieterrein al weer leeg

De politie was flink aanwezig in Apeldoorn
De politie was flink aanwezig in Apeldoorn © Persbureau Heitink
APELDOORN - De honderden demonstranten tegen het coronabeleid hebben het Zwitsalterrein in Apeldoorn zondagmiddag al weer verlaten. Vooralsnog heeft de politie vier aanhoudingen verricht op verschillende plekken in Apeldoorn.
Drie personen werden opgepakt voor het bezit van slag- en steekwapens, één werd aangehouden wegens belediging van een politieambtenaar.
Zondagmiddag waren volgens de gemeente een paar honderd mensen naar het Zwitsalterrein gekomen. Eerder werden mensen op sociale media opgeroepen zondag daar als protest tegen de coronamaatregelen te gaan 'koffiedrinken'.
De tekst gaat verder onder de video
De actie in Apeldoorn verliep zonder grote problemen

Noodbevel

Vorige week zondag liepen soortgelijke protesten in Eindhoven en Amsterdam flink uit de hand. Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn kwam daarom met een noodbevel. Dat gaf de politie de bevoegdheid om invalswegen te controleren en mensen preventief te fouilleren. Ook de mobiele eenheid stond paraat.

Voorzorgsmaatregelen

In de loop van het weekend namen ondernemers in de omgeving ook hun eigen voorzorgsmaatregelen. Zij barricadeerden hun zaken en borgen hun spullen op om gooi- en smijtwerk te voorkomen. Tot ongeregeldheden kwam het echter in de verste verte niet.

In alle rust

De actievoerders kwamen rustig bijeen en droegen links en rechts wat spandoeken met zich mee. Na verloop van tijd verzocht de politie iedereen het Zwistalterrein te verlaten. De actievoerders deden dat in alle rust.
Eerder op de dag verliep een protest bij het gemeentehuis in Arnhem ook zonder problemen. Daar waren ongeveer 35 mensen aanwezig.